Forumet - Kalmarunionen

Kalmarunionen

761 0 4
Håller på med ett projekt i skolan om kalmarunionen och min hjärna står helt still just nu. Därför behöver jag lite hjälp [smile]

Kan någon förklara varför kalmarunionen är viktig i Sveriges och nordens historia?

Endast seriösa svar, tack!

Puss till alla som kan hjälpa mig med detta. [cute]
Kalmarunionen som varade i ungefär 100 år (något längre) var mycket viktig för dagens Sverige och våran självständighet, det var en stor personalunion som syftade till att med gemensamma ansträngningar skapa en militär motvikt mot gemensamma fiender.

Den var en ekonomisk och politisk motpol till de tyska staterna som expanderade mot norr.

Sverige lämnade unionen tidigt 1500-tal, Norge förlorade helt sin självständighet 1536 och blev således en del av Danmark.
Som Flash sa så var Kalmarunionen en Personalunion mellan Alla nordens länder för att militärt såväl som ekonomiskt kunna försvara sig mot dom tyska staterna och framförallt Hansan som hade för intresse att kontrollera handeln i Östersjön.

However, efter ett bra tag så tyckte den svenska adeln med sturepartiet i spetsen inte lika mycket om unionen längre för att den inte gynnade dom själva, Så Kristian II (Tyrann kallad) bestämde sig kort efter sin kröning att göra sig av med dem via ett stort Blodbad på Stockholms torg. för att göra sig kvitt med upprorsmakarna en gång för alla, men ynglingen Gustav Vasa (som var släkting med företrädaren för sturepartiet) undkom upp till Dalarna där han vidare Mobiliserade sitt motstånd mot Kristian och unionen.

Värt att Notera är även att Gustav Vasa fick ekonomiskt bistånd av Hansan, som såg ett gyllene tillfälle att luckra upp unionen och expandera sina handelsvägar. Efter kriget var över och Gustav "befriades" Sverige och Gustav kröntes till Kung, därefter inleddes Reformationen av Sverige och en Militär kapprustning för att kunna försvara landet mot såväl Danmark och Norge (som bestått i sin Union som fortlevde ända in på 1800-talet som mot sitt egna folk som ständigt var i uppror mot kungen pga hans skattetryck.

Spana också in: