Forumet - Kan man vara fet och hälsosam? Ska samhället acceptera fetma?

Kan man vara fet och hälsosam? Ska samhället acceptera fetma?

1664 0 140
Det finns tydligen något som kallas Fat Acceptance Movement. FAM är stört i USA men feministbloggaren Lady Dahmer har också bloggat om det här och finns av en annan bloggare här . Det går ut på att två saker främst:

Att se till att feta personers behov tillgodoses i det offentliga rummet
Att feta personer ska kunna vara stolta över sin kroppInom rörelsen pratar man ofta om smalhets-privilegium. Ett sådant kan vara att smala personer har gott om förebilder (medan det inte finns tjocka personer att se upp till ( i termer av vikt) eller att smala personer får plats att sitta på bussen medan feta inte har det. Ofta hävdar man också att man kan vara hälsosam och tjock på samma gång.

Så vad säger ni? Är Fat Acceptance-rörelsen en utspårad version av de feministiska & antirasistiska vindarna som vill att alla ska kunna inkluderas i samhället?

Nej, du kan inte vara FET och hälsosam. Men det betyder inte heller att du måste vara pinnsmal bara för att du är hälsosam. 

Har inte satt mig in i det där ordentligt, men det känns som att folk ofta blandar ihop vikten av att acceptera sina naturliga kropp med att det är ok att vara tjock. 

Du ska varken under-äta eller över-äta då de båda leder till sjukdom. 

Var glad och nöjd om du mår bra. Om du äter skräpmat och sitter still varje dag så mår du inte bra. 

Spana också in:

är väl bra om människor kan få vara tjocka utan att folkkör upp i deras face att de är osunda, är en belastning, ska skärpa sig etc. samtidigt är det klart att man ska kunna få hjälp av samhället om man känner att man inte kan hantera sin vikt och inte mår bra av det, men då på eget initiativ.

sen hade det väl varit fint om fler kroppstyper var mer accepterade och representerades i media på olika sätt (nej jag menar inte att vi ska kvotera in folk, men hade ju varit trevligt med lite normalviktiga eller större disneyprinsessor också.)