Forumet - kan någon tala om för mig hur man blir mer social?

kan någon tala om för mig hur man blir mer social?

829 0 23
Hej jag har social fobi och det är jätte svårt för mig att få ut något att säga. Det blir mest ja, nej,ja eller hur, vad sjukt. vad gulligt osv. Jag måste alltid tänka och grubbla innan jag får ut mig det jag ska säga och det tar oftast extremt lång tid så orden kommer aldrig ut ändå. Jag kan inte heller avbryta människor för att byta ämne.

och jag kan absolut inte tala inför klassen eftersom jag skakar i hela kroppen och mitt hjärta dunkar jätte snabbt så jag känner det själv.skulle skämma ut mig totalt om jag gjorde det. och det är ett stort problem eftersom jag får IG i ämnen eftersom jag alltid struntar i det.

börjar bli jävligt trött på det här nu.
så kan någon tala om för mig hur jag skulle kunna svara på ett socialt sätt när jag pratar med folk och hur jag ska få bort skakningarna. Jag vill så gärna prata men jag kan inte. fattar inte varför det ska vara så svårt!
Handlar att om vara säker i sig själv. Inget som förändras över natten utan tror det tar tid att bygga upp självförtroende.

Brukar själv köra på "I dont give a fuck" attityden[crazy] Vad spelar de för roll om du gör bort dig? varför ska du låta det påverka dig?

Tror träning hjälper. Att utsätta sig för dessa situationer så ofta det går så fixar det sig[y]

Spana också in:

ti-92:

!


Fobier behandlas väl ändå bäst med hjälp av professionell hjälp?
Men mitt tips är väl: våga vara social, våga ta för dig och träna genom att ge di gin i situationer där du måste vara social. Det är så jag har lyckats med att bli någorlunda mer social då och då.
Pickaboo:

Hur är du tillsammans med vänner/någon du känner bra? Känner du likadant då eller går det bättre?


Om jag har kännt personen länge och träffats regelbundet går det bra. det är värre om det är en grupp som nu när jag har umgåts med några tjejer i min skola i ett år det har blivit bättre med det är fortfarande ganska trögt. började bli mer avslappnad med att prata med dem precis innan sommarlovet börja [shake]

Har dock gått ifrån dem nu, och är med ett annat gäng, men jag vet inte om man kan lita på dem eftersom de dissade mig i början av skolan.

Jag har ingens mobil nummer och har lixom ingen att möta upp eller fråga vart de är någonstans om jag inte vet vart de är.

Det känns inte som det är på riktigt helt enkelt!
Försöker ge mig på några tips som jag kommer att tänka på rent spontant så här:

1. De allra flesta gillar att prata om sig själva, på ett eller annat sätt. En bra social grej är därför att fråga människor saker som rör dom själva, eftersom att dom då får möjlighet att prata om vad det nu kan tänkas vara. Fråga inte bara för frågandets skull, utan försök låta intresserad eftersom det uppmuntrar samtalet.

Hur ska du då undvika att fråga någonting och sen bara sitta och nicka och säga "ja?".

Det jag gör är att jag försöker fånga upp "poängen" av det någon säger och gör en ny fråga av det. På så sätt flyter det på ganska bra av sig självt. Konsten är ju sedan att fylla i meningarna med sådant som låter intressant, vettigt och socialt också, så man inte sitter och frågar "Vaffödådå???+" för 10:e gången. Så försök ställa motfrågor och fyll i med enkla saker som "vad kul", "jaha!", "det låter ju bra" och så.

Vill du ha något "exempel" så säg till, är alldeles för trött nu.

2. Om du har slut på idéer för samtalsämnen, försök ta hjälp av något i omgivningen. Ser du en vidrig gubbe, säg det. Tycker du att trädet är mysigt, säg det. Tänk inte så mycket på om det är värt att säga, säg bara tanken som slår dig utan att "bearbeta" den så mycket.
ti-92:

Om jag har kännt personen länge och träffats regelbundet går det bra.


Precis. Detta brukar ju vara problemet... det går skitbra att snacka med dom man är bekväma med, men man skiter tegelsten så fort man hamnar lite utanför sitt vanliga umgänge.

Försök att låtsas att dom du pratar med är någon du känner bra. Vad hade du sagt om det var din kompis? Säg det nu med.

Jobba på att vara intresserad och visa dig intresserad av andra människor och deras vardag, så kommer samtalen att gå mycket lättare tror jag.

ti-92:

Jag har ingens mobil nummer och har lixom ingen att möta upp eller fråga vart de är någonstans om jag inte vet vart de är.


Har du frågat? Mobilnummer ploppar inte upp av sig självt, så prova fråga du [smile]
Knarko:

På vilket sätt hjälpte det inte?

Sen ska det kunna gå att få den hjälpen betald om man inte kan göra det själv.


de satt bara och kollade på mig. och i terapin var det så konstiga frågor som jag aldrig ens tänkte på,
vad tänker du om någon säger hej till dig?
jag tänker vad kul att hon sa hej till mig, vad anars lixom?
jag kan betala för mig själv men det kändes onödigt eftersom inget hjälpte,
ti-92:

Jag måste alltid tänka och grubbla innan jag får ut mig det jag ska säga och det tar oftast extremt lång tid så orden kommer aldrig ut ändå. Jag kan inte heller avbryta människor för att byta ämne.


Precis så är det för mig också :/

ti-92:

och det är ett stort problem eftersom jag får IG i ämnen eftersom jag alltid struntar i det.


kan du inte istället fråga läraren om du får redovisa för bara honom/henne? Det kan förstås vara obehagligt att berätta VARFÖR man inte vill redovisa inför en grupp, men tänk så bra om du inte behövde få ig i allt :) Du kunde kanske få jättebra betyg t.o.m! För det skulle väl gå lättare om det bara var läraren? Så är det för mig iallafall. Det är inte JÄTTEMYCKET bättre, men det räcker. Jag klarar av att redovisa framför en grupp, men jag gillar det inte. Framförallt gillar jag inte att stå upp när jag redovisar. Det går bättre att sitta, helst om hela klassen sitter samlad i en ring.ti-92:

så kan någon tala om för mig hur jag skulle kunna svara på ett socialt sätt när jag pratar med folk och hur jag ska få bort skakningarna.


Jag vet tyvärr inte hur du ska ta bort skakningarna, men angående det här med att svara socialt tycker jag att du ska försöka vara spontan. Jag förstår att det är sjukt svårt och det är inget man "bara gör" när man har social fobi, men du ska komma ihåg att det många gånger LÅTER helt normalt när man säger något. Det är inom sig man känner den där negativa känslan. Visserligen kan det synas även utåt att man är väldigt osäker, men OFTAST är det en inre känsla. Försök ändå! Det är det enda tips jag har...