Forumet - Kan Sverige införa euron mot folkets vilja?

Kan Sverige införa euron mot folkets vilja?

3019 0 20

Läste nyss att Lettland hade infört euron som sin valuta utan att låta folket rösta. Hur ser det ut i Sverige? Kan våra politiker också göra det? Folket röstade ju nej till euron. Men kan våra politiker bara skita i oss och köra på ändå om man känner för det? Så gjorde man ju med Lissabonfördraget så jag blir lite orolig över att det ska bli samma sak med euron... 

Kommentarer (14)

 1. Vad gjorde man med Lissabonfördraget menar du?

 2. Skrev på det utan att låta folket rösta. 

 3. Sverige hade redan gått med i EU, att tillsammans utforma nya fördrag är en del av gemenskapen och således inget konstigt. Kan inte göra annat än att tycka att du har fel.

 4. Det är din åsikt och du får tycka vad du vill. Men att ändra EU på det sättet utan att fråga de europeiska folket är fel enligt mig. De enda som fick rösta var Irland. De röstade "fel" så man fick rösta en gång till. 

 5. Nej det är inte min åsikt, det är så unionen är utformad. Sedan får du gärna förklara vad de ändrade som var så fel, de lade bland annat in en artikel som tillät medlemsländerna att gå ut ur gemenskapen om de vill. Om Sverige hade velat gå ut ur gemenskapen utan att först underteckna Lissabonfördraget hade det kostat multum.

  Jag tycker inte om EU, men det var det här folk röstade ja på. Att klaga på att en institution gör det den är menar till är bara idiotiskt.

 6. Jo men Lissabonfördraget var ju lite mer än bara det. 

 7. Förklara gärna vad Lissabonfördraget gjorde som var så hemskt. 

 8. Eu-rättens direkta och överstatliga effekt konstaterades långt tidigare av eu-domstolen, ge gärna exempel på artiklar som kom i sammanband med lissabonfördraget som styrker din tes.

 9. EU får en egen "president" som såklart inte väljs av folket. 

 10. Eu har ingen president så vitt jag vet, däremot har kommissionen en ordförande utan någon speciell makt. Dessutom är jag osäker på att det är något som kom iom lissabonfördraget, samtidigt som det inte spelar någon roll i realiteten. Som sagt, ge exempel på artiklar som stödjer din tes.

 11. Lissabonfördraget gör det. Du borde läsa det. 

 12. "Ordförandeposten benämns ibland felaktigt som ”EU:s president”. " från wiki, inte världens mest pålitliga källa men efter ungefär 45 HP av EU tror jag att jag har någorlunda koll iaf. 

  Snälla ge stöd för din tes, annars står det redan klart att du är helt dum i huvudet.

 13. Jag väntar fortfarande på svar. Gillar för övrigt att du ber mig läsa det när det är du som nog är den som inte gjort det av oss två.

Senast ändrad 29 Jul 2013, 10:10 av André Vifot Haas
Tråden har 20 svar. Sortera efter:

Bästa svaret

Ja, eftersom vi lever i en representativ demokrati är det folkets företrädare som bestämmer detta, alltså riksdagen. 

Den grundlag som styr den normerande makten är Regeringsformen. I denna finns inget krav på att vissa frågor kräver folkomröstningar, och inte heller något krav på att folkomröstningar i sakfrågor ens ska följas. Det står heller inte något om vilken valuta vi ska inneha. Med andra ord kan de folkvalda besluta om detta bäst de vill.

Spana också in:

Jag tror att ett införande av Euro som valuta i Sverige hade medfört ett ökat stöd för partier som Sverigedemokraterna liksom att politikerföraktet hade blivit påtagligt. Således upplever jag sannolikheten för att Sverige ska införa Euro som valuta som exceptionellt liten.

Folkomröstningar är bara konsultativa (horigt? - ja) så det kan man göra, så gjorde man tex med högertrafikomläggningen som folket röstade ner i en folkomröstning, på samma sätt har man för några år sedan valt att frångå de man kan fram till efter kärnkraftsfolkomröstningen 1980. 

Om dom kan lägga ner en skola t.ex. mot folkets vilja, som dom flesta röstat nej till, så kan dom nog göra det med. -.-' Vider.

Självfallet kan staten (regeringen) klubba igenom och bestämma vad de själva vill utan att folket har något att säga till om trots att vi har en demokrati. För många år sedan hölls en folkomröstning på den tiden Sverige hade vänstertrafik om Sverige skulle införa högertrafik. Folket röstade NEJ till högertrafik men trots detta gick staten MOT folket och införde högertrafik.

Vad beträffar Sverige och EURO. Med tanke på det extremt skakiga tillstånd som hela EU genomlider så har jag väldigt väldigt svårt att tänka mig att Sverige skulle införa EURO innan år 2020. Först får nog Storbritannien införa € innan Sverige hoppar på. 

Det hoppas jag, är nämligen för. Glad synd att de rödgröna är emot, ännu en punkt som skiljer mig från dem. :( 

Regeringen kommer inte göra något som direkt leder till att de inte bli omvalda till nästa mandatperiod. Finns inget i den politik som bedrivs idag i Sverige som handlar om ideologi, utan bara om att få så många röster som möjligt. Med undantag för små "enfrågepartier".