Forumet - Kapitalism vs kommunism - fördelar och nackdelar?

Kapitalism vs kommunism - fördelar och nackdelar?

44514 1 159
Det är först när man kan säga vilka fördelar och vilka nackdelar varje version har som man på allvar är insatt i dessa två ideologiska/ekonomiska system. Min undran är därför om ni kan nämna vilka fördelar och nackdelar dessa två har och varför ni anser att fördelarna väger tyngre än nackdelarna?
Kapitalism är omänskligt, uppmuntrar till solipsism, enormt slösaktigt, ostrukturerat, orättvist, kollapsar relativt regelbundet och hämmar demokratin. Utöver det suger den ut människor och resurser endast i syfte att bibehålla sig själv och som sådan skrider resursbehovet över vad vi ekologiskt har råd med. Dock erbjuder den  en känsla av självständighet för ett marginellt samhällsskikt. 

Kommunism är demokratiskt, rättvist, genomtänkt och solidariskt. Baserar sig på behov snarare än vinst, vilket gör att produktionen och därmed slöseriet minskar och ger människor tid och möjlighet att ägna sig åt annat än förvärvsarbete. Minus: Har ännu inte under övertygande dokumenterade former lyckats genomföras.

Spana också in:


Sägmig: Har du överhuvudtaget gått i skolan? Testa internet?  Du är medveten om vad stalin var med i för parti?
Moderaterna är inte moderata, nationalsocialism har inte ett uns socialism, socialdemokraterna är inte socialdemokrater, det Heliga tyskromerska riket var varken heligt, tyskromerskt eller ens ett rike och det Kinesiska kommunistiska partiet är inte kommunistiskt. Gå inte enbart efter vad saker kallar sig.
Kapitalism = demokrati, frihet dvs mindre "måste" och mer "gör vad du vill". Kapitalism gör befolkningen bra mycket mer lyckligare än en kommunistisk diktator som står med piskan i ena handen och maskingeväret i andra handen.  Tumme ned

Kommunism = diktatur oftast militärdiktatur. Samtycker du inte med militärdiktatorn så dödas du. Trots många sk kommunister finns det inget land i världen som lyckats presentera en fungerande kommunism med lyckliga människor utan hela befolkningen är förtryckt av diktatorn. Diktatorn lever i ohämmad lyx och överflöd medans pöbeln lever i fattigdom. I sin förlängning är kommunism enbart en utopi, ett nirvana som enbart finns i vissa idioters drömmar. Arg

Jag känner alltid: varför måste man välja, varför inte blanda dem för en sund balans? Ett välfärdstat med socialistiskt skyddsnät och reglerad kapitalism är den bästa; den har redan bevisat sig vara den bästa i historien och i det samtida och nuvarande, det är den formen av stat vi lever i nu, även om den försämrats mycket svårt sedan 1980-talet. 

Jag säger: varken kapitalism eller kommunism, utan båda två samtidigt i en sund balans. Saker är inte svart eller vitt.