Forumet - Karl Marx är tillbaka! [[love]

Karl Marx är tillbaka! [[love]

1196 0 68
Karl Marx är tillbaka på riktigt efter kapitalismens kollaps, bokaffärerna i Östtyskland har sålt tre gånger fler böcker av Marx under kapitalismens kris än under hela förra året! Troligen så har försäljningen av Marx analys av kapitalismen ökat även i Sverige och andra länder. Inte så konstigt kanske då kapitalismen har visat sig vara ohållbar i längden...

http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=130&a=452360

:

Marx mest kända skrift Das Kapital i tre band har letat sig upp ur unkna boklådor och andra litterära kyrkogårdar och blivit en storsäljare.
- Marx är definitivt inne. Till och med bankfolk och företagsledare vill läsa boken som förklarar vad de gjort mot oss, säger bokförläggaren Jörn Schütrumpf på förlaget Karl-Dietz Verlag.

Han vet vad han talar om. Bara i år har 1 500 ex sålts.
Det är tre gånger så mycket under hela förra året och en hundrafaldig ökning sedan 1990, då Tyskland återförenades och DDR slutgiltigt gick i graven.

"Passar inte"
Slutgiltigt förresten, vem vet? Säljframgången återspeglar ett allmänt avståndstagande mot kapitalismens verkningar i det som en gång var den sovjetiska satellitstaten DDR.
Den känslan har funnits hela tiden i en landsända som trots återförening inte riktigt hängt med i välståndsutvecklingen och som fått känna av de kärva tiderna först av alla.

Inte så konstigt då att en färsk opinionsmätning visar att 58 procent av tyskarna i öst anser att den fria marknadsekonomin "inte passar" dem och hela 43 procent att de föredrar socialism framför kapitalism.
- Vi fick läsa om 'kapitalismens fasor' i skolan. Men Karl Marx slog huvudet på spiken, säger 46-årige Thomas Pivitt, IT-arbetare i östra Berlin.

Värre än skit
- Jag hade ett hyfsat liv före murens fall. Ingen brydde sig om pengar, eftersom pengar egentligen inte spelade så stor roll. Du hade ett jobb även om du inte ville ha något. Den kommunistiska idén var inte så tokig ändå, tillägger han.
Arbetslösheten ligger på 14 procent i det forna DDR, dubbelt högt som i väst, och så har det varit i de snart 20 år som gått efter murens fall då en mängd östtyska fabriker lades ner.
- Kommunismen var skit, men kapitalismen är värre. Den fria marknaden är brutal, kapitalisten suger ut oss mer och mer, säger 76-årige Hermann Haibel, pensionerad smed.

De "blomstrande landskap" som dåvarande förbundskanslern Helmut Kohl utlovade finns på sina håll men resten av östra Tyskland plågas av avfolkning och låg sysselsättning. Inte konstigt heller då att vänsterpartiet Die Linke, med anor från kommunistdiktaturens statsbärande parti SED, är störst i öst, med 30 procent i opinionsmätningarna.

Spana också in:

Kommunisterna har uppenbarligen redan glömt att deras största inspirationssamhälle, Sovjet, föll ganska så ordentligt pga deras ideologi. Den planekonomi som kommunisterna vill ha orsakar bevisligen ganska så ordentligt mycket djupare ekonomiska kriser än vad vår fria marknad ens kan ha mardrömmar om att orsaka. Det är tur för ryssarna att den fria marknaden till slut fick gripa in och få rätsida på det havererade landet.