Forumet - Kemi A hjälp

Kemi A hjälp

664 0 5
Kan någon hjälpa mig med det här?

När svavelkis upphettas i syrgas bildas dijärntrioxid och svaveloxid.
4FeS(2) + 11O(2) -> 2Fe(2)O(3) + 8SO(2)

a) Vilken substansmängd syrgas behövs minst till 3 mol svavelkis?

siffrorna inom parentes ska vara nedsänkta.

hur räknar man ut ett sånt här tal?
AndersLkpg:

Uppgift a)

x/11=3/4
x=11∙3/4
x=33/4

x=8,25 (mol syrgas)


Det svaret hade ju definitivt fått underkänt på en tenta, och som förklaring till en elev är det helt katastrofalt.


Kaayi:

a) Vilken substansmängd syrgas behövs minst till 3 mol svavelkis?


Du behöver 11 mol syrgas för att oxidera 4 mol järn. Du vill ju dock ha svaret för 3 mol. 3/4 * 4 = 3, så om du multiplicerar hela formeln med 3/4 så får du antalet mol syrgas som du behöver tillsätta, dvs 3/4 * 11.

Spana också in:

AndersLkpg:

Men jag tycker att ett korrekt och vänligt svar är bättre än inget svar.


Men ditt svar hjälper inte förståelsen. Vad är x? Varför dividerar du det med 11? Varför ska det bli lika med 3/4?

Att kunna formulera en lösning är a och o, jag har läst matte på högskolan i tre år och det tog mig ett BRA tag innan jag kom underfund med hur du kom fram till x/11=3/4
Im not a lemon:


Om jag hade haft någon minut till tidigare, vilket jag sällan har, så hade jag hunnit komplettera min lösning med ord också, på till exempel detta sätt.

Variabeln x representerar i denna lösning värdet av den sökta minimala nödvändiga substansmängden syrgas, uttryckt i enheten mol.

Begreppet substansmängd är ett mått på antalet objekt av något slag, och i denna uppgift är substansmängden ett mått på antalet molekyler av någon typ som ingår i reaktionsformeln.

Substansmängderna för svavelkis och den minimala nödvändiga mängd syrgas som ska reagera kemiskt med varann, måste därför motsvara samma multipel av respektive antal molekyler i en enstaka molekylär förekomst av reaktionen, där 4 st svavelkismolekyler alltså reagerar med 11 st syrgasmolekyler.

Substansmängderna för dessa ämnen måste därför vara proportionella med samma konstant mot respektive antal molekyler i reaktionsformelns vänsterled.

Om variabeln y representerar värdet av denna multipel eller konstant uttryckt i enheten mol/st, så måste därför värdena av variablerna x och y uppfylla ekvationen x/11=3/4=y, och ur denna ekvation är det möjligt att bestämma värdet av variabeln x, genom multiplikation med talet 11 av alla leden i ekvationen.

Jag beklagar att det tog lång tid för dig att förstå ekvationen, men uppgiften handlar bara om grundläggande begrepp i kemi och matematik, såsom substansmängd och proportionalitet, och den befinner sig därför inte på högskolenivå.

Nu ska jag prioritera julklappsköp och människor som har lyckats uppfylla minimala krav på trevligt och vänligt beteende. God jul i förskott, och adjö.