Forumet - kina, Kina, KINA

kina, Kina, KINA

641 0 19

Spana också in:

Folkrepubliken Kina är en nation med ökad ekonomisk stabilitet vid kusten och en liten mängd/ingen vid inlandet. Dock så har landet stora problem med att genomföra stora reformer. Te.x Mänskliga rättigheter för minoriteter såsom för den stora befolkningen i sin helhet.

Kina behöver ge mer frihet till sina medborgare om landet ska kunna ha en chans att överleva.
Repe_sorsa:

Så frågan lyder: Vad tycker ni om Kina?


Om du med Kina menar den kinesiska staten så kan jag säga att jag inte har så mkt till övers för den. Jag tror inte att Kinas ekonomiska utveckling kommer att sluta snart, historiskt har Kina haft en väldigt stark ekonomi, det finns ingen anledning till att den skulle stagnera.
Pepparkaksgubbe:

Är det inte så just nu? [shake]


Med bara ett parti är det nog inte ens en halvdemokrati.

Min amatörgissning som jag baserar på ingenting är att kineserna kommer ges mer frihet och rättigheter på papper sakta men säkert.
Men att den makt som staten nu har i samma takt kommer hamna hos internationella företag i som då kommer använda den för att korrumpera staten istället för att höja levnadsstandarden för befolkningen.
Emmy95:

Det jag hatar med dom är att deras skabbiga pissland är helt synonymt med billiga skitkopior av ALLT västvärlden gör.


Intressant nog är detta ett stadium varje land som upplever en industrialisering går igenom. Exempel;

Efter det andra världskriget byggdes Japans industri relativt snabbt upp igen. Man hade gott om arbetskraft men (relativt) ont om kunnande och avancerat maskineri. Man kunde därmed enbart konkurrera med den Amerikanska och europeiska industrin (den del som inte var sönderbombad det vill säga [ops]) på ett sätt; genom att tillverka varorna superbilligt.

Japanerna producerade billiga kopior av amerikanska och europeiska produkter och japanska varor blev snabbt kända som billiga skitprodukter. Men vad hände? Japanerna blev duktigare och duktigare på att producera kopiorna och började sakta men säkert med egna designer och innovationer.
Idag anses produkter producerade i Japan vara kvalitetsprodukter, ingen skulle idag kalla en kamera eller en bil tillverkad i Japan för en skitprodukt. Istället anses Japanska bilar vara överlägsna tex. amerikanska bilar (Toyota är världens största bilproducent).

Vart vill jag komma med detta? Kina är idag 1950-talets Japan. Man tillverkar kopior (och original, jag kan nästan garantera att 90% av det du har omkring dig precis nu, även märkesvaror är tillverkade i Kina) och man gör det billigt. Men man rör sig snabbt mot 2000-talets Japan. Om 20 år är något annat land 1950-talets Japan och "Made in China" ses som en kvalitetsstämpel.

TL/DR:
Tiderna förändras.
Det finns inte mycket EU och USA kan göra för att inte bli utmanade av alla BRIC-ekonomierna, utan det bästa vi kan göra är att försöka använda oss av mjuk utrikespolitik och hoppas att de blir snällare inrikes när de märker att det ger ökad ekonomisk vinst. Vi får se, Saudiarabien fungerade det inte med, men Kina verkar mycket mer inne på att bli Västvänliga.

Och de måste bli rikare för att kunna behandla sitt folk bättre. Demokrati har en prislapp, vare sig vi vill eller inte. Domstolar, fri media, anti-korruptionsåtgärder, fria val, forum som invånarna har tillgång till, infrastruktur är alla saker vi tar för givet men inget av det är gratis.