Forumet - Kina - Shanghai --> Peking. Tips!

Kina - Shanghai --> Peking. Tips!

1327 0 21
Om några veckor bär det iväg till Kina och Shanghai. Ska dit med en kompis och har lyckligtvis fixat en lägenhet i Shanghai att låna. Vi ska vara där i 12 dagar och har tänkt åka med nattåg till Peking för en liten kort visit också.

Nu undrar jag helt enkelt om några av er på UM har tips på ställen som man ska besöka när man är i Shanghai och Peking. Hur många dagar krävs det i Peking för att man ska se det mest sevärda?

Hur är det med käk i Kina och boende i Peking? Hur billiga och hur hög standard håller deras hotel/motel osv? Hur billigt är käket och kläder osv?

Tänkte först och främst dra dessa in i tråden.

AlphaMale:

Hej!


Uppenbar:

Hej!

Spana också in:

Lounge fact:

Oj vilken jävla dunder resa det låter som. [crazy] Vet inget dock, mer än kinesiska muren?..


Ja det ska bli kul! Lite "tågluff", haha. Var lite spontan beställning, ett erbjudande som bara gällde två dagar. Fick tur och retur-flyg för 3500 per person.

Muren ska vi definitivt besöka. Men det tar nog en hel dag har jag hört.
Lounge fact:

Mer upplevelse


Jeppjepp, om du vill få samma chans så kika in på flygbolagens hemsidor lite då och då :) De har bra erbjudanden ibland!

- - - - - - - - - - - - - - - - - Sammanslagning 1 - - - - - - - - - - - - - - - - -


Tant Brun:

Ni har väl fixat visum hoppas jag?


Självklart, 220 pix på ambassaden.
Chryseus:

Hur många dagar krävs det i Peking för att man ska se det mest sevärda?


Beror ju lite på hur mycket av allt du vill se och hur intresserad du är. Om du tex vill se "allt" i förbjudna staden så tar det minst en hel dag. Personligen tycker jag dock att det är rätt jävla trist... max en halv dag sen har man fått nog...skulle säga att dom viktigaste sakerna att se i Peking är Muren, Förjudna staden, Himmelska Fridens Torg och Sommar Palatset...och allt OS shit förstås.

Förbjudna staden, OS stadion och Torget kan du ta på samma dag och fortfarande ha tid över att göra något kul på kvällen...muren och sommar palatset ligger en bit utanför Peking och om du inte vill stressa så ta dom på förmiddagen en dag var, sen kan du åka tillbaks in till Peking och chilla på eftermiddagen/kvällen.

Fast sen så finns det ju massa annat att göra i Peking, men skulle säga att du behöver minst 3-4 dagar för att se det viktigaste och inte stressa.

Chryseus:

Hur är det med käk i Kina och boende i Peking? Hur billiga och hur hög standard håller deras hotel/motel osv? Hur billigt är käket och kläder osv?


Det finns hotel av alla standarder i Peking...man får det man betalar för. Samma med restauranger. Drägliga hotel finns från 100RMB/natt, fast då kanske ingen kan engelska.
Finns mycket god mat i Peking och priserna är oftast bra mycket billigare än i Sverige. Typ 50kr / person på en relativt fin restaurang. Se till att du hinner pröva "Peking Anka" eller vad det nu kan kallas på svenska.

Falska märkes kläder finns att köpa för extremt billiga priser på bla "Silk market". Glöm inte att pruta...om dom vill ha typ 600 spänn för något kan du oftast pruta ner till 30-50 kr. Alla kommer försöka lura dig...fast det är bara kul. Tror inte det finns något som man behöver betala mer än max 100 kr för här. Kvaliteten varierar, fast om du vet vad du gör kan du fynda stort.
I Shanghai finns det mycket att se men svårt att ta sig runt med enbart engelska. För turister finns:

The Oriental Pearl Tower (symbolen för det nya Kina, Shanghai men egentligen bara ett rosa fult torn som man kan åka upp i)

French Concession är en mysig stadsdel som inte ser ut som övriga Shanghai

Xipulu (uttalas typ shiiipoooloooo) är en jättestor fake market med allt möjligt. Flera våningar, kläder, skor, smycken, väskor ... och som AlphaMale sa så ska man inte ge för mycket.

The Bund är en promenadstråk där man har utsikt över det nya stadsdelen. Jättevackert och en typisk turistfälla. Håll hårt i plånboken och ignorera tiggare.

Du kan käka i Shanghai för 3-4 kronor och uppåt. Tyvärr är det svårt att få fram vad man vill ha om man inte kan ett enda ord kinesiska. Det finns nästan alltid restauranger öppet, så även om klockan är fyra på natten så kan man få i sig ett mål mat :)

Nanjing Lu är den största shoppinggatan i Shanghai. Den är helt hysterisk med sina blinkande neonljus och asjobbiga försäljare. De kommer skrika "Hello! Watch, DVD, bags!!!!" åt er. Ignorera. Mysigt att gå omkring där om vädret är fint.

Det kommer vara så jävla varmt när ni åker dit, juli och främst augusti är de varmaste månaderna i Shanghai. Vattnet finns att köpa för runt 2 kronor/flaskan. Man tar sig lättast runt med taxi och det ska SÄLLAN kosta mer än 20-25 kronor om ni tar er runt inne i stan. De luras gärna och åk helst med de gula, gröna, ljusblå och vita taxibilarna. De mörkröda och mörkblå har ett rykte om sig om att de gärna blåser passagerarna, något som jag kan intyga.

Om det regnar är det stört omöjligt att få tag i en taxi eftersom kineser är livrädda för regn.

Tunnelbanan är asbra. Undvik den dock mellan 17-18 eftersom det då är supermycket folk.

Öööh, ja ... en massa info men undrar du nåt mer så är det bara att fråga.
AlphaMale:

fast då kanske ingen kan engelska


uppenbar:

I Shanghai finns det mycket att se men svårt att ta sig runt med enbart engelska


Är det verkligen så jäkligt att kommunicera där nere?

AlphaMale:

Glöm inte att pruta...


uppenbar:

och som AlphaMale sa så ska man inte ge för mycket.


Har ni några tips på HUR man ska pruta? Ska man göra klassikern att bara gå ifrån om säljaren inte accepterar budet och se om han skriker "no no okey okey?".

AlphaMale:

Kvaliteten varierar, fast om du vet vad du gör kan du fynda stort.


Hur är det med elektronik och grejor? Hur är det förhållande till i Sverige?

uppenbar:

Tyvärr är det svårt att få fram vad man vill ha om man inte kan ett enda ord kinesiska.


Hur är det med texter osv på restaurangerna och i tunnelbana? Är det BÅDE på kinesiska och engelska? Man vill ju inte beställa in något mysko som man inte vet vad det är!

uppenbar:

Xipulu


uppenbar:

Nanjing Lu


Tack för tipsen, de ställena ska vi definitivt besöka !

uppenbar:

Det kommer vara så jävla varmt när ni åker dit, juli och främst augusti är de varmaste månaderna i Shanghai.


Woho, vi åker i Augusti [cool]

Tack för tipsen!
Chryseus:

Är det verkligen så jäkligt att kommunicera där nere?


Japp, men det brukar lösa sig i alla fall. Kan vara en bra ide att köpa ett litet elektroniskt lexikon som man kan ha med sig i fickan.

Chryseus:

Har ni några tips på HUR man ska pruta? Ska man göra klassikern att bara gå ifrån om säljaren inte accepterar budet och se om han skriker "no no okey okey?".


Var inte rädd för att rå-pruta. Dom vet hur mycket saker kostar här i väst och vet därför också vilka priser vi tycker är billiga.
Att gå därifrån fungerar ibland.
Chryseus:

Hur är det med elektronik och grejor? Hur är det förhållande till i Sverige?


"äkta" grejer är ofta lika dyra som i Sverige, ibland dyrare. Kinesiska märken är ofta billiga, men kvaliten är inte den bästa. HongKong är i min mening mycket bättre shopping stad för elektronik än Peking och Shanghai.
Om du hittar någon affär som säljer snorbillig märkes elektronik så är det oftast grejer som är "importerade" från HongKong. Problemet är att du får ingen garanti och även om sakernerna ser ut att vara äkta och verkar funger bra, så är säkerligen massa komponenter innuti inte orginal och av usel kvalite.
AlphaMale:

Problemet är att du får ingen garanti och även om sakernerna ser ut att vara äkta och verkar funger bra, så är säkerligen massa komponenter innuti inte orginal och av usel kvalite.


Vad är det för sorts elektronik du syftar på som man kan köpa och som är snorbillig jämför med originalen?
AlphaMale:

av usel kvalite.


Märkte det när jag köpte en Ipod Nano för 50 spänn [bigsmile] Vilket skit! I övrigt var jag nöjd med alla inköp. Tipsen hjälpte!

uppenbar:

De mörkröda och mörkblå har ett rykte om sig om att de gärna blåser passagerarna, något som jag kan intyga.


Vi klarade oss bra även i taxibilar med de färgerna.[smile]
passaro:

Hur var det annars då?


Jodå! Shanghai var riktigt nice om man var ute efter att se på fina byggnader, festa och shoppa. Dock blev jag ganska mätt på Shanghai redan efter 4-5 dagar. Så vi stack till Peking och var allmänt kulturella och såg alla sevärdigheter. Vandrade 10km på muren där den i stort sett var i originalskick. En riktig upplevelse om man bortser från de lokala bönderna som följde efter en bra bit "Bajj såmmting I gå håme, thank ju verry mushh!"

Att åka taxi i Shanghai och buss ute på vischan var verkligen en upplevelse. Trafikregler? Inte det minsta! Vi höll på att missa nattåget tillbaka till Shanghai tack vare en trafikolycka där folk bråkade om vem som skulle köra först var det största problemet [crazy]

Ta en kik på mitt album om du vill! [smile]
passaro:

Låter nice! :D
Funderar på att åka dit någon gång.


Det tycker jag absolut att du ska. Jag funderar på att dra dit till jul igen och hälsa på min kinesiska kompis. Finnair har billiga biljetter då igen.

Och du får vara beredd att ställa upp på bilder! Vi ställde säkert upp på 30+ bilder med kinesiska barn vars föräldrar ville ha en bild på de med oss [bigsmile]
Chryseus:

Dock blev jag ganska mätt på Shanghai redan efter 4-5 dagar. Så vi stack till Peking och var allmänt kulturella och såg alla sevärdigheter


Bah, det är ju Peking man blir trött på efter bara några dagar! Shanghai har hur mycket som helst man kan uppleva. (Öh, jag är något partisk eftersom Shanghai är "min" stad och Peking bara är sevärdheter-deluxe typ).Chryseus:

mitt album


Ska kolla [smile]