Forumet - Klasslös utopi?

Klasslös utopi?

4249 1 78
Hur ser ett klasslöst samhälle ut? Bara ur ett ekonomiskt perspektiv eller geografiskt, genusrelaterat, fysisk styrka, ålder etc. - kort och gott makt?

- - - - - - - - - - - - - - - - - Sammanslagning 1 - - - - - - - - - - - - - - - - -

Det jag funderar mest över är rättssystemet, för även om många konflikter kan undvikas pga utjämnade klassklyftor och bättre välfärd, kommer ändå individer använda våld och på så sätt är makten snedfördelad iom människors olika fysiska förutsättningar..

Spana också in:

Semi:

Alltså motsatsen till ett klassamhälle.


Nä. Ett klassamhälle kan, i värld där alla har lika förutsättningar, ses som ett resultat av människor olika viljor och ambitioner. Att människor ska få välja själva vad de vill syssla med är en självklarhet. Då behöver klassamhälle inte vara något dåligt.

Som det är idag kan man inte helt tolka det så, då det på många ställen är så olika vilka möjligheter man har. Jag ser hellre att man investerar i långsiktiga insatser för att dessa områden ska kunna få lika förutsättningar som andra.
Typ.
Semi:

Men hur kan man ha samma förutsättningar i ett samhälle som helt bygger på att folk ska ha olika förutsättningar?


Jag utgår från att individer är olika därför vill olika med livet. Ambitioner är därför även dem: olika. Någon vill jobba som vårdbiträde inom vården, medan någon annan vill sträva efter att skapa världens bästa företag inom sin sektor. Då blir det en naturligt skillnad. Men då utgår jag från ett samhälle där man alla faktiskt kan ta sig dit de vill, vilket kanske inte är helt applicerbart idag.
Chibibbi:

Men då utgår jag från ett samhälle där man alla faktiskt kan ta sig dit de vill


Vilket är motsatsen till vad ett klassamhälle gör, i ett klassamhälle så föds du in som rik om du inte har massor med tur alternativt utnyttjar folk för att bli rik.

Och om alla ska ha samma förutsättningar så ska ju inte det behövas?
Semi:

Vilket är motsatsen till vad ett klassamhälle gör, i ett klassamhälle så föds du in som rik om du inte har massor med tur alternativt utnyttjar folk för att bli rik.


Om jag föds som "klasslös" eller vad du nu vill kalla det, men tycker det verkar rätt gött att ta anställning, få en inkomst, jobba 8-5. Då blir jag väl per definition arbetarklass, och då kan det per definition inte vara ett klasslöst samhälle om jag väljer att arbeta för en arbetsgivare?