Forumet - könsmaktsordning, w00t?

könsmaktsordning, w00t?

406 0 86
Är liberal, och pratar men en vän till mig. Hon är också liberal, dock så läser hon genusvetenskap. När vi pratar om könsmaktsordning, så förstår jag inte alls. Har varit I Iran, där så måste kvinnor som ett konkret exempel vara på sitt mans pass. Eller sin fars, de får inte ha ett eget pass. Där kan man tala om könsmaktsordning.

Men om vi tittar I Sverige... ser vi något sådan här, jag skrattar nästan när jag hör människor prata om det här I Sverige när de beskriver Sverige. Säger inte att kvinnor måste finna sig I den situation de är I, eller att de inte finns orättvisor. Men förstår samtidigt inte, hjälp mig förstå... vill verkligen förstå. Vad betyder tex könsmaktsperspektiv? Varför inte bara använda begrepp som genussystem?

Spana också in:

För att man använt det genom historiens gång. Ett exempel är sjukgymnastens historia, sett från manligt perspektiv och hur den manliga gruppen inom den yrkeskåren sakta, men säkert knuffades bort av det kvinnliga könet. från att ha varit ett mansdominerat yrke till att ha blivit mer kvinnodominerat. Nu var det iofs sett från manlig syn, där mannen var i fokus.

bara ett exempel.
iosib:

därför att feminister oftast är intelligenta, och intelligenta personer bryr sig inte om idrott.


jag hejar på djugårn o är sannerligen mer intelligent än hela FI. rent konkret: jag har mer sparande än typ alla i FI när dom var 19 år det måste ju betyda att jag är bättre på ekonomi rent objektivt.[confused][wink]
Mr Brightside:

Vad betyder tex könsmaktsperspektiv? Varför inte bara använda begrepp som genussystem?


könsmaktsordning är ett begrepp som är kopplat till könsroller. det är inte en underliggande struktur utan en ytlig och tydlig. män uppfostras till att ha den politiska och ekonomiska makten. genusordningen är precis som det mesta som har med genus att göra med djupgående, att även ifall en kvinna hade haft makt så hade det fortfarande ansetts som en manlig egenskap.
passaro:

För att man använt det genom historiens gång.


Jag glömde ju att säga kontexten I vad vi talade om. Vi talade om Feministisk initiativ, och I deras pratiprogram så står de välidigt mycket att man ska göra saker från ett könsmaktsperspektiv. Och det är där jag blir förvirrad.

lacostekrokodilen:

finns ju massa sådana. ekonomer likadant. en sak jag dock inte fattar med feminism. vrf förespråkar inte feminister att killar o tjejer ska tävla tsm i idrott?


värdeuppgift, jag tycker dock att de är en ickefråga. Och att om man ha den utgångspunkten så har man inte greppat vad feminism handlar om. Har med frihet att göra, att få var udda rätt så liberala ideal egentligen. Dock förstår jag mig inte på skiten när de ska snacka grupper och så vidare.

Jag förstår verkligen inte konceptet att man med en generalisering kan komma till en slutsats och en plan, lösning för verkligheten.
iosib:

jag har läst den meningen, men jag förstår den fortfarande inte. [sad]


Att få vara udda? Att få vara onormal? Att få vara annorlunda utan att bli dömd för det. En kvinna som är dominant idag är annorlunda I dagens ögon.

lacostekrokodilen:

statlig reglering för att uppnå jämställdhet


Det sa jag till henne, hon sa att hon inte förstod vad jag talade om. Hänvisade till feministiskt initiativs partiprogram. Kan du hitta att det står att de vill göra det där, hon kunde tydligen inte de.
Mr Brightside:

Att få vara udda? Att få vara onormal? Att få vara annorlunda utan att bli dömd för det. En kvinna som är dominant idag är annorlunda I dagens ögon.


ja? man vill ju veta varför samhället anser det vara onormalt med en kvinna vid makten. det handlar inte om att "få" vara udda.
Foxxie:

Bra debatt


totalt intetsägande debatt. för det första så använder den konservativa kärringen fullständigt ovidkommande argument om "censur" och att barn skulle bli förvirrade av förändrade könsroller. att sedan den andra tanten lever i någon sorts 70-talsromantisk värld där ett skifte av könsroller skulle kunna förändra något är ju bara löjligt. hela forskningen kring feminism och kön har ju helt gått ifrån könsroller som orsak till orättvisorna, könsrollerna är bara ett resultat av genus.