Forumet - Könsspecifierade evanemang, diskriminering?

Könsspecifierade evanemang, diskriminering?

1035 0 90
Det skulle nog ses om mer allmänt okej att skapa någonting för svarta än för vita.

obs
I love beeing white på fb hade ca 10 st medlemmar medan i love beeing black hade flera hundra.


Sen ja, det har ju en historia då vi inte blivit förtryckta och behandlade som andra klassens medborgare under generationer, men ändå.

Spana också in:

Ang exemplet "Homosexuellt självförsvar" så antar jag att du åsyftar det reella "Kvinnligt självförsvar" i vilket det finns en hel del kurser.
Det är bra mycket mer motiverat än ditt skämtsamma exempel då det är utformat efter den sortens våld just kvinnor kan utsättas för.
Dock tycker jag att man bör attackera problemet från annat håll än att kvinnor ska behöva ta ansvar för den aggressivitet som möjligtvis riktas mot dem(gäller såklart inte enbart våld mot kvinnor, utan all sorters våld). Men dä ä en annan diskusjon..
Jag gillar generellt inte könssegregerade evenemang, och tycker att det är något negativt.

Dock är det ju så att en grupp som "inkluderar alla" indirekt kan exkludera människor som inte känner sig välkomna eller inte vågar komma.

Att man t.ex. har en stödgrupp för kvinnliga våldtäktsoffer där man bara tillåter kvinnor är väldigt förståeligt då dessa människor kan ha blivit såpass psykiskt nedbrutna att de inte kan känna sig avslappnade i närheten av män, och då försvinner ju hela syftet med stödgruppen-

Vad gäller feministiskt självförsvar känner jag att det ligger någonstans mittemellan, men jag lutar åt att det även där kan vara rimligt att begränsa det till tjejer, iallafall ibland. Det är viktigt för tjejer att kunna vara i en miljö där de kan slappna av, borta från det patriarkat som finns överallt i resten av samhället.

Givetvis SKULLE man kunna lösa det genom att ha ett inom-gruppsligt antisexistiskt arbete, och det tror jag man har oavsett, men det kan bli opraktiskt i ett sådant sammanhang och kan äta upp all tid. That said tror jag att det vore bra om det fanns feministiskt självförsvar där män var tillåtna med.

I de flesta fall ser jag dock könssegregering som något väldigt negativt, oavsett om det är "girls night out" eller whatever. Undantagen är ju just undantag.
är ej något big fan direkt, men ah, någon kanske tycker det är positivt...

Feministiskt självförsvar känns på sätt och vis ganska larvigt. Jo tjejer är utsatta, men killar löper desto större risk att bli misshandlade etc.

Sen hjälper nog inte en kurs i "feministiskt självförsvar" särskilt långt heller. Om någonting inte är väldigt naturligt för dig kommer du troligtvis inte klara av det när du är pressad, jag tror snarare feministiskt självförsvar invaggar kvinnor/tjejer i någon falsk trygghet. "Men var och en blir salig på sin fason" som min kära mor brukar säga.
Blivande_japan:

men jag förstår ärligt talat inte varför det måste vara just "feministiskt" självförsvar och inte bara självförsvar.


nej inte jag heller
men kanske tjejor är räddare än killar när de går ute så det är en av alla ORÄTTVISOR DET KVINNLIGA KÖNET GER mm
Artie:

på min praktik hade vi omklädningsrum för både män och kvinnor och det tyckte jag var lite obekvämt


Detta fick mig att tänka på något. Om orsaken till obehag i en sådan situation är en känsla av sexuell objektifiering, borde det eg inte bero på kön utan på sexualitet: en tjej borde nyktert sett känna sig lika obekväm att byta om med homosexuella tjejer som med heterosexuella killar, och lika bekväm att byta om med bögar som med heterosexuella tjejer. Ett prov på instinktiva fördomar att utgå ifrån att man inte är ett objekt för personer av samma kön.

Ont: All särbehandling av det här slaget, vare sig pga kön, etnicitet etc, är diskriminering. Men huruvida det är en konstruktiv form av diskriminering styrs av omständigheterna. Den kan vara ändamålsenlig ibland. Människor med samma yttre kännetecken kan ha liknande problem och relatera till varandra. Människor känner sig oftast friare att vara öppen med sina "likar" eftersom de då väntar sig förståelse. Alltså kan den här formen av diskriminering ha bra effekter. Men den beror ändå på fördomar och borde inte vara nödvändig.

En grupps historia och omständigheter avgör vad som känns rätt. Sammanslutningar av grupper som är/varit förtryckta är därför mer accepterade, just för att de kan hjälpa dessa grupper att bearbeta och lösa problem. Sammanslutningar av privilegierade grupper däremot ger dåligt intryck, därför att de tvärtom verkar befästa en redan befintlig privilegium av sin grupp.

Sedan är det förstås naturligt att sluta sig samman med personer man har något gemensamt med i ett rent nöjesammanhang. Då är intressen (och visst kan det gälla sexuell preferens också) mer seriöst än hudfärg, kön eller bankonto, men får vara ytlig om man vill.
mynona:

Om orsaken till obehag i en sådan situation är en känsla av sexuell objektifiering, borde det eg inte bero på kön utan på sexualitet: en tjej borde nyktert sett känna sig lika obekväm att byta om med homosexuella tjejer som med heterosexuella killar


jag skulle inte alls känna mig obekväm att byta om med homosexuella tjejer. Skulle du uppleva det lika obehagligt som att byta om med män? om du nu upplever något obehagligt öht.

vet inte vad obehaget egentligen beror på, det är en bra fråga.
Artie:

Skulle du uppleva det lika obehagligt som att byta om med män?


Skulle du känna det obehagligt att byta om med bögar? De skulle inte bry sig mer än heterotjejer.

Artie:

vet inte vad obehaget egentligen beror på, det är en bra fråga.


Just det jag funderade på. Jag har ingen aning. Kanske är det bara en instinktiv fördom som bör rensas bort. Har det inte sexuella orsaker finns det ju ingen eg orsak.