Forumet - Könsuppdelade gymnastiklektioner

Könsuppdelade gymnastiklektioner

4458 1 71
Hej på er! Nu är det dags för prokrastinering, halvstimulans och förskjutning igen - vilket betyder poll.


I morse lyssnade jag på en podd där det löst diskuterades att en muslimsk grundskola i Vällingby fått skolinspektionens tillåtelse att hålla alla sina idrottslektioner könsuppdelade (ja det känns ju lite som en skam för alla oss som reppar/t Västerort).
En person född på 70-talet sade att det minsann alltid var könsuppdelat i alla skolor på hans tid och det trivdes alla med (det var dock inte av samma anledning som fundamentalister vill ha könsseparerat utan hade bara med "könens olika viljor och villkor" att göra)
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article23414743.ab


Är det bra eller dåligt? Kommer detta att underlätta för könsrollernas uppluckring? Diskutera i små grupper!


Ja det blev bara kill- och tjejalternativ här och det var ju dumt. 

Spana också in:

Tycker som sagt att detta är en rätt dålig idé, speciellt eftersom den finns en rätt obehaglig anledning bakom. Dock ser jag ju absolut hellre att det är så här än att tjejer inte får vara med på gymnastiken alls. När det gäller vanliga sekulära skolor så är jag emot det av den anledningen att man pressar in ungarna i en könsroll mer än vad man annars skulle. Det är inte _alla_ killar som vill spela fotboll eller alla tjejer som vill hoppa hopprep. Det är ju heller inte alla som har vänner av sitt eget kön heller, så det här är en dålig idé när det gäller småbarn. När det gäller lite äldre så finns ju aspekten att man känner pressen att man måste (och ofta vill) vara attraktiv inför motsatt kön, och då kan det nog vara skönt att ha könsskilda lektioner någon gång. Men som sagt, när idéer blir huggna i sten så här och har en ohälsosam anledning bakom så tycker jag att det blir obehagligt och fascistiskt mot di stackers barna. 

Snacka.org:
Nja, det är ju det som skiljer oss från djuren. Vi kan välja att inte följa varje instinkt som kommer. Ju starkare självdisciplin desto bättre kan vi hantera våra impulser. 
Ja självklart springer vi inte runt och nosar varandra i rumpan direkt men känslan av att vilja vara fin och bry sig om vad andra tycker om en har inte med disciplin att göra, som sagt. Vi kan inte komma ifrån det helt men med en bra självkänsla så går det väldigt bra ändå.