Forumet - Kommentarer kring andras vikt

Kommentarer kring andras vikt

1603 0 17
"Du har gått upp i vikt", "du har blivit tjock"

Fick de kommentarerna för nån månad sen. Trodde inte på det själv men steg på vågen och såg att jag gått upp nästan 10kg på inte ens en hel termin. Dessa månader hade jag slarvat med träningen (främst pga en skada i handleden), käkat samma mat som innan, druckit massa öl, och käkat munchies varje gång jag rökt på, men brydde mig inte eftersom allt annat i mitt liv gick bra.

Bestämde mig för att skärpa mig och slutat röka på, dricker mindre, tränar oftare (nästan varje dag). Hade ingen kommenterat det så hade jag nog inte brytt mig och fortsatt som vanligt och inte ens märkt av trenden att jag gick upp i vikt snabbt. Tycker inte det är viktigt eller relevant att inte ha några extra kilo fett på sig, utan det var den pågående viktuppgången som oroade mig eftersom det tyder på att något är fel. 

Försöker inte göra en poäng med detta inlägg men tycker det är intressant att diskutera eftersom det verkar vara så förbjudet och kontroversiellt att kommentera någon annans vikt. För mig var det såklart inte särskilt kul att få höra de kommentarerna men det fick mig att byta ut mina dåliga vanor till det bättre. Skulle själv aldrig kommentera på nån persons vikt men undrar vad ni tycker? Vad gör du om ni märker att er kompis börjat gå upp eller ner i onormal takt och du utan att veta säkert misstänker att det beror på osunda vanor? (de som kommenterade mig hade tex ingen aning om att jag drack mycket öl, rökte på och inte tränade lika ofta som förr)
Det är en typisk sak som anses potentiellt känslig och som det därför anses mer okej att påpeka ju närmare relation man har och blir allt mindre okej att påpeka ju mer ytligt bekant man är eftersom man då får svårare att avgöra om personen kommer att ta illa upp.

Många ser det nog som känsligt därför att det verkar avgöra deras värde i en utseendefixerad tid, kanske för att de flesta identifierar sig väldigt starkt med just sin kropp och uppfattar den som sitt enda "jag". 

Jag tycker att det är en legitim sed att enbart personer som står en nära påpekar sådana saker, eftersom man då vet att de talar av omtanke om en som person, snarare än utifrån en slags objektifierande syn på ens värde som mindre om man är "ful". Som vän måste man kunna komma med beska sanningar, det är rentav ens plikt att komma med både positiv och negativ kritik för att hjälpa en vän i dess utveckling som person. 

Jag brukar aldrig påpeka sådant själv dock. Jag kan göra det om personen frågar, om samtalet kommer in på det och det på något sätt är relevant att göra det, och i så fall gör jag det på ett milt och sakligt sätt, men det är sällsynt. Själv blir jag ju aldrig tjock hur mycket jag än äter så har aldrig behövt ta ställning till vad jag skulle tycka om att andra påpekade det för mig.

Spana också in:


dinkompis:
varför?
Jag har faktiskt ingen aning. På något sätt så är det lättare för mig att säga ''oj vad smal du har blivit'' än ''oj du har lagt på dig några kilon''. Beror dock på hur nära kompisen är. Om det tex är en nära vän så skulle jag nog inte ha några problem med att påpeka att h*n har lagt på sig lite.. Men om det är någon klasskamrat så skulle jag nog inte påpeka det.
som fetto som har pendlat jävligt mkt i vikt genom åren antar jag att personen är 100% medveten om förändringen o skulle aldrig få för mig att påpeka ngt, om jag nu öht skulle märka det (vilket jag hittills aldrig gjort, blivit förvånad många gånger när någon sagt att de gått ner/upp och då har det ändå varit ganska stora förändringar)
Skulle ej uppskatta om någon vän/annan sade åt mig att jag blivit fet/mager. Mager är ju dock mer accepterat att säga då det ej ses som ngt dåligt på samma sätt. 
En person sade rätt nyligen, med huvudet på sned, hur mager jag blivit. Ämnet byttes dock men hon tog upp det igen varpå person varken hon eller jag kände speciellt bra blev märkbart obekväm. Vägde mig sedan och jag vägde precis lika mkt som vanligt. Hann dock känna "men uhuh tänk om jag har det??? sjukdom?????".
Kommer väl dock ej ta upp det med henne pga vet att det kommer ur någon slags välmening.
Jag skulle nästan bara kommentera viktförändring hos mina allra närmaste vänner/släktingar.
För mig skulle det vara lättare att kommentera en viktminskning än en viktökning, eftersom det tar emot att kanske såra någon.
Det skulle också vara lättare att kommentera än viktuppgång hos en kille än en tjej, då jag anser det ännu viktigare för en tjej att vara i form än en kille (En tjejs attraktionsförmåga påverkas mer negativt av viktuppgång än en killes). 

Indiodd: Jag skulle nästan bara kommentera viktförändring hos mina allra närmaste vänner/släktingar.
För mig skulle det vara lättare att kommentera en viktminskning än en viktökning, eftersom det tar emot att kanske såra någon.
Det skulle också vara lättare att kommentera än viktuppgång hos en kille än en tjej, då jag anser det ännu viktigare för en tjej att vara i form än en kille (En tjejs attraktionsförmåga påverkas mer negativt av viktuppgång än en killes). 

det sista: va??? tvivlar på det. beror ju jättemycket på var fettet sitter. killars fett centreras ju o påverkar formen asmkt, tjejer blir oftast feta över höfter o röv ju :s
eller menar du ba att killar är fett mkt ytligare än tjejer?