Forumet - Kommunism

Kommunism

1530 0 58

Spana också in:

Blivande_japan:

för att folk inte ser på grundidéen utan hur det fungerat i praktiken... bl a


Den enda gången kommunism kan sägas ha praktiserats (som jag kan dra mig till minnes, vissa skulle även nämna tex. Pariskommunen, men pga. bristande kunskap i ämnet från min sida avstår jag) var i delar av det republikanska Spanien i slutet av 1930-talet.

Stater som brukar benämnas kommunistiska (Kuba, Sovjetunionen/Östblocket och Kina) är på sin höjd monument över den "proletära diktaturens" misslyckanden, och inte kommunismens. Kommunism är arbetarnas ägande av produktionsmedlen och en lönemodell enligt devisen "från var och en efter förmåga, åt var och en efter behov". Inget av dessa stater tillämpade det.
Holger Meins:

Vad folk ser det som är oväsentligt. Det är inte kommunism som praktiserats, så det är inga bevis över kommunismens "misslyckande".


Precis, man kan kalla is för vatten men all vatten är inte is och inte heller är all is vatten. Bara för att de flesta folk tänker på is som vatten betyder inte att det är så.
...Den liknelsen lät lite bättre i mitt huvud. [blush]

The_gunslinger:

Därför att ni vill förstöra den individuella friheten till förmån för den kollektiva. Det är skäl nog att hata kommunismen.


Jaså, det visste jag inte att "vi" ville [rolleyes]
The_gunslinger:

Att man under kommunismen lever under ett kollektivt samhälle. Det begränsar enligt mig den personliga friheten och drivkraften att åstadkomma saker.


Jag tror du har en lite konstig syn på vad för sorts samhälle en äkta kommunist vill ha. Att kommunister vill kedja fast arbetarna vid maskinerna etc. är bara propaganda you know.
Tror du underskattar människor också.

Det här en väldigt kort och väldigt kärnfull länk som är ganska relevant tror jag;
http://en.wikipedia.org/wiki/He_who_does_not_work,_neither_shall_he_eat
Jonesh:

Att kommunister vill kedja fast arbetarna vid maskinerna etc. är bara propaganda you know.


Sade det just för att jag inte kan anta att du vet det.

The_gunslinger:

Har jag heller aldrig påstått, men så fort produktion mm ska planeras gemensamt så blir den individuella viljan och friheten lidande.


Skillnaden är att den enda som egentligen har all individuell vilja och frihet i ett kapitalistiskt samhälle är chefen yo [crazy]
Att folk bestämmer tillsammans är otroligt mer rättvist etc.