Forumet - Kommunism är den ideologin som har dödat mest.

Kommunism är den ideologin som har dödat mest.

6955 0 50

vikingen: Jag undrar vad Palme, Sträng, Persson och Lövén och compani skulle tycka om att bli kallade för socialliberaler? Kanske dags att (S) går ihop med (M) och bilda Sveriges största parti?
Tror du på riktigt att partier har förblivit desamma ända sedan femtiotalet.
vikingen: 85% var väl bara en ren gissning från min sida.
En löjlig sådan.
vikingen: Men visst, fakta är ju att (M) gått till vänster och (S) gått till höger.
Moderaterna har inte gått särskilt mycket vänster i annat än retoriken, sossarna har däremot blivit något av en karbonkopia av dem.

Nachac: Tror du på riktigt att partier har förblivit desamma ända sedan femtiotalet.
Ja, jag tror ex inte att (C) dvs gamla "Bondepartiet" har ändrat sin filosofi nämnvärt mycket sedan 50-talet.

Nachac: En löjlig sådan.
Rimligtvis bör majoriteten av (V) röstarna vara kommunister eftersom de hette Vänsterpartiet Kommunisterna (VPK) innan 1990.

Nachac: Moderaterna har inte gått särskilt mycket vänster i annat än retoriken, sossarna har däremot blivit något av en karbonkopia av dem.
Mycket glad  Så talar en äkta VPKare  Mycket glad

Spana också in:


zalander95: Mao Zedong - 50 miljoner döda
Josef Stalin - 40 miljoner döda
Vladimir Lenin - 4 miljoner döda
Pol Pot - 2 miljoner döda
Mengistu Halle Mariam - 2 miljoner döda
Josip Broz Tito - 1 mijon döda
Dessa siffror kan bestridas på så många sätt. Och även idén att dessa samhällen var monoliter som toppstyrdes av någon närmast allsmäktig individ, vilket är BS.

Men visst, det dog 20-30 miljoner i den stora svälten i Kina. Samtidigt om man jämför med Indien (som på många sätt är en jämförbart land utvecklingsmässigt, men som satsade på marknadsekonomi) så har det svultit ihjäl åtminstone sju gånger så många människor där sedan självständigheten. Och hur många misstänkta kommunister har inte mördats av borgerliga regimer under 1900-talet? Femtio miljoner? 

Vem tror seriöst att det hade varit bättre om den andra sidan vunnit inbördeskrigen i Ryssland, Kina, Vietnam osv? Hela situationen var extrem. 


zalander95: Länder som styrs av kommunister idag: Nordkorea, Laos, Kina, Vietnamn, Cuba. En slump att dessa länder att dåliga?

De styrs inte av kommunister, mer än till namnet kanske. Och dessa länder är, förutom Nordkorea, inte anmärkningsvärt dåliga heller. Det finns många länder med liknande förutsättningar som är sämre sett till välfärd, välmående, ekonomi osv. 
Min tanke är att det snarare är människor motiverade av idéer som dödar, snarare än idealismen i sig. När tilltro till ett ändamål finns i tillräcklig hög grad, utan hänsyn till oliktänkande, är det inte underligt att det genom historien och i framtiden har och lär förekomma ideologiskt motiverad terrorism och förtryck. 

Vill vi förstå huruvida kommunismens sympatisörer tog flest liv, finns det ett bör frågor jag tänker mig bör ställas: 1) vad är en kommunist? stämmer definitionen av en kommunist och vad kommunism innebär överens med de folkmördare som åsyftas i sammanhanget? 2) definitionen av dödandet; redogöra för en exakt innebörd i syfte att förtydliga frågeställningen och möjligheten att svara. 3) Informationen som utgångspunkt - har den tillgängliga informationen betraktad som legitim kunskap? finns det anledning att misstro den? vilken kunskap är relevant för att uttömmande kunna besvara frågan? etc

Många av frågorna är ganska svåra att besvara, beroende på hur ambitiös vederbörande vill vara. Det ska nog gå att utröna vissa klarheter genom simpelt internetsurfande och för den som önskar sätta sig in i och göra sig lärd i ämnet kan således sedan dela med sig av sina värvade kunskaper här.