Forumet - Kompis som ljuger...

Kompis som ljuger...

686 0 3
Jag skulle vilja ha hjälp med ett problem;

Jag har en kompis som ljuger om nästan alls (och då överdriver jag inte)
Hon ljuger mest om småsaker, men även om större grejer.

Som i helgen så skulle hon och min andra kompis (vi kallar hon som ljuger Moa och den andra Tilde) sova över hos en killkompis som jag bor granne med (+några fler från vår klass). De hade först inte tänkt på att fråga mig, eftersom jag skulle vara barnvakt, men så frågade Tilde mig ändå och jag sa att jag kunde, men att jag skulle snacka med Moa också. Då säger Moa att det tyvärr inte går. Men hon säger att de inte ens skulle sova över där.
Men såklart berättar ju Tilde sen att de sov över

Problemet är inte att jag inte kunde sova över, inte att de inte frågade mig tidigare, utan att Moa ljuger så mycket.
När hon messade mig och sa att de inte ens skulle sova över sa hon till Tilde att hon skrev det för att inte göra mig ledsen.
Men jag blir bara mer ledsen när hon ljuger, för då känns det som att hon inte litar på mig.
Redan när jag fick messet och läste igenom det tänkte jag "men hon ljuger så ofta, så jag kan ju inte riktigt lita på vad hon säger" och frågade Tilde istället, som då sa sanningen.

Och det var inte bara den gången, utan hon gör det över småsaker hela tiden. Jag kan inte lita på allt hon säger, utan så fort hon säger något som inte verkar riktigt säkert tänker jag bara "Men det är i och för sig Moa som sagt det, så det är nog inte helt sant."

Det är inte så att hon bara gör så mot mig, hon ljuger för alla, utan att ens lägga märke till det, men det gör henne mindre trovärdig, och jag hatar det, för hon är en så bra kompis annars

Jag har försökt pratat med henne om det, för att få henne att sluta, men hon säger bara att hon inte ljög och kommer med bortförklaringar.
En gång blev hon till och med så ledsen så hon gick hem.

Jag vill verkligen inte göra henne ledsen på något sätt, men jag vill samtidigt att hon ska sluta ljuga, så jag kan börja lite på henne igen

Vad tycker ni jag ska göra?
Konfrontera, lev med det eller fly. Det är de tre alternativen du har när det handlar om andra människor (som du vill ändra på).

Ändra sätt du konfronterar på. Jag är ingen superpsykolog men hon kanske mår dåligt och därav ljuger? Eller så är hon bara ett arsle (lät mest som det när hon sa att du inte kunde sova över)

Vad är det för bortförklaringar hon kommer med egentligen? Har du frågat VARFÖR hon ljuger?
Tyrael:

Ändra sätt du konfronterar på. Jag är ingen superpsykolog men hon kanske mår dåligt och därav ljuger? Eller så är hon bara ett arsle (lät mest som det när hon sa att du inte kunde sova över)


Tyrael:

Vad är det för bortförklaringar hon kommer med egentligen? Har du frågat VARFÖR hon ljuger?


Jag har försökt på flera olika sätt och vid olika tillfällen, men hon säger bara "ja, men det var nästan sant", "nej, men jag sa ju bara så för att hen inte skulle bli sårad", "Nej, men det var ju faktiskt sant för det var ju så att jag inte visste säkert...."

Jag tror faktiskt hon bara ljuger helt automatiskt. Jag tror hon är rädd för konfrontationer och för att såra folk och istället för att då säga sanningen ljuger hon, men när hon ljuger sårar det bara ännu mer
Och när jag har frågat varför och bett henne sluta så har hon bara sagt att hon inte alls ljuger så mycket, men jag har pratat med flera av mina kompisar och alla säger samma sak som jag, att det bara är onödigt och synd :/ Hon ljuger för alla också, för mig, andra kompisar, sin mamma, lärare, andras föräldrar...