Forumet - Kompisen har ÄS. Hjälp mig att hjälpa

Kompisen har ÄS. Hjälp mig att hjälpa

3090 0 45
Hej

Jag har en mycket kär vän som har ÄS. Vi har känt varandra länge men är inte så väldigt tajta. Dock litar hon på mig och hon ser mig som en bra vän.

Visste sen tidigare att hon tyckte att hon var tjock och så men på sista tiden har jag även fått reda på att hon slutat äta. Men hon äter iaf en gång varje dag. Och ibland äter hon både frukost lunch å middag. Antar att det går lite upp och ner för henne.

I vilket fall så vill jag hjälpa henne.

Vill att hon ska få professionell hjälp men vet inte om det kommer hjälpa.

Försöker ge henne positiva kommentarer om hennes kropp men det får samtidigt inte bli för mycket. Hur gör man för att få någon förstå att de är fina som de är?

Någon som haft ÄS och kommit ur det? Hur kom du ur det? Gjorde du på egen hand eller fick du hjälp? Av vem?

Hon är världens finaste person och förtjänar så mycket bättre. Snälla hjälp mig att hjälpa henne!

/niven

Spana också in:

Visa att du bryr dig. Kommentera inte hennes kropp, varken positivt eller negativt. Samma sak med ätandet, kommentera inget om det.
Visa bara att du finns där för henne och att hon kan lita på dig. Fråga hur hon mår, om det är något som tynger henne.
Om du märker att det börjar gå alldeles överstyr med ätstörningen kanske du ska prata med hennes föräldrar, för hennes egen skull.

Men som sagt. Visa att du finns och försök få henne att prata, men tjata inte om kropp, mat och liknande.

Lycka till!
Im not a lemon:

Varför inte?


Därför att det inte hjälper en ätstörning att sätta mer fokus på kroppen, även om man tror att komplimanger ska göra saken bättre. Säg att någon med ÄS börjar gå ner i vikt och kompisar runtom henne/honom börjar ge massa komplimanger för hennes utseende. Han eller hon kommer med största sannolikhet att tänka att komplimangerna börjar trilla in på grund av viktnedgången istället för att förstå att de kommer för att kompisarna försöker sätta stopp för en ätstörning.
timeisrunningout:

Han eller hon kommer med största sannolikhet att tänka att komplimangerna börjar trilla in på grund av viktnedgången istället för att förstå att de kommer för att kompisarna försöker sätta stopp för en ätstörning.


Point. Men man kan ju komplimera sådant som absolut inte kan påverkas med viktnedgång. Tex hår, näsa, ögon, händer etc. Sen kan man väl även säga nåt i stil med snygga kurvor du har, synd om de skulle försvinna.

Sen varför bör man inte kommentera matintag?
Im not a lemon:

Sen varför bör man inte kommentera matintag?


För att det också lägger fokus på maten. Alla kommentarer kan i värsta fall trigga igång ännu värre reaktioner. Att ha en ätstörning är en allvarlig psykisk sjukdom, inte något livsval som man ska se lätt på. Visa hellre att du som anhörig bryr dig och var upplyst om var vännen kan få hjälp, men kommentera inte på kroppsformen eller matintaget. Jag kan inte förklara det bättre än så, men jag vet att jag kunde flippa för sådant när jag var som sjukast.
Alltså berättade detta för en annan tjejkompis och hon sa att detta är jättevanligt bland tonårstjejer. Vistt jag har väl också fattat att tjejer är fokuserade på sitt utseende mycket men liksom hur vanligt är det att tjejer har ätstörningar egentligen?

Tycker ni att jag borde övertyga henne om att hon behöver hjälp? Känns fel att jag gör det åt henne utan hennes samtycke.

timeisrunningout:

kommentera inte på kroppsformen eller matintaget


Joo, jag har tänkt på det. Ska börja säga snälla saker om insidan från och med nu. [y]
timeisrunningout:

Förstår inte poängen med att försöka plåga någon med ätstörningar ännu mer. Som att hon inte skulle ha fullt upp med att ha ångest över att hon inte fungerar normalt i sociala situationer längre, liksom.


Så att personen får i sig näring och inte dör. Dessutom skapar det en ond cirkel om du inte äter för att du mår dåligt så mår du sämre för att du inte äter.

niven:

Tycker du att jag ska försöka få henne skaffa hjälp?


Ta kontakt med en psykolog och fråga denne om råd.