Forumet - Komvux Gymnasieutbildning eller Jobb? (Börjat om gymnasiet 3 gånger)

Komvux Gymnasieutbildning eller Jobb? (Börjat om gymnasiet 3 gånger)

563 0 3
Vet inte riktigt vart jag ska vända mig, så kände att jag kunde göra ett konto här och se vad för idéer som kan komma!

Användbar information om mig är att jag är en 19årig tjej som behövt starta om gymnasiet 3 gånger pga att skolorna inte haft lärare/resurser till att hålla kurserna uppe. Jag spenderade två år i musikproduktion och ett år i el och energi, men pga tidigare problem från andra skolan så gick jag in i väggen med psykisk ohälsa när den andra skolan la ner sin kurs. 
Efter att jag gick in i väggen så blev jag hemma och sökte inte in till någon ny skola- då jag tyckte och fortfarande tycker att det är extremt svårt att lita på en till efter att mina två tidigare lagt ner. 
Jag började istället plugga hemifrån genom KOMVUX och NTI skolan, ett ämne i taget på 25-30% (hastighet).
På fritiden började jag livestreama spel på Twitch.tv för att ha något att göra, och har nu växt mig en underbar grupp människor som ser upp till mig och vad jag gör, vilket hjälpt mig extremt mycket.

Men nu när jag pluggat i ca ett halvår genom Komvux, och eftersom jag inte får någon inkomst av den låga procenten (jag tjänar lite mer genom livestreaming än vad jag hade fått i CSN) så känner jag mig SJUKT TRÖTT på att plugga. Det känns som om livet inte går någonstans, och jag har varken råd att lämna huset för att vara med vänner, shoppa, äta, etc. Har fösökt söka deltidsjobb i affärerna i närheten, men eftersom jag varken har körkort eller bor i en storstad (bor på landet) så är det väldigt tight och många söker gymnasiekompetens.

Så till frågan:
Är det värt att spendera de pengarna jag lagt undan på ett körkort och sedan söka jobb hos bemanningsföretag?
Jag orkar verkligen inte plugga längre, det är bokstavligen flera år kvar tills jag tar "studenten", och tanken av att inte ha någon inkomst under de åren ger mig grov ångest. Det känns som om jag missar så mycket i livet medan alla jag känner i min ålder jobbar, tjänar pengar och har kul. Jag behöver alltid tacka nej till event om jag blir inbjuden och kan inte hjälpa mina föräldrar att ta hand om huset, etc.

Min syster jobbar för ett bemanningsföretag och hon har väldigt bra lön, och har hört att många av dem inte behöver gymnasiekompetens. Det skulle ju verkligen uppskattas, eftersom jag egentligen har rätt bra betyg för de kurser jag gjort klart- så det är ju inte som så att jag vart dum och struntat i skolan. Jag hamnade bara på fel ställe vid fel moment två gånger och blev nerslagen helt enkelt. 

Jag vet att inlägget blev väldigt långt, men ville vara så tydlig som möjligt så att ni inte tror att jag är en av domdär "buhu skolan suger, jag ska jobba istället" ungarna. Jag har pluggat mina år och får alltid en dålig ångestkänsla av att göra något relaterat till skolor, speciellt efter att mitt första gymnasium hade väldigt många andra problem som fortfarande påverkar mitt dagliga liv negativt. 

Jag hoppas att iallafall någon orkar läsa igenom det och hjälpa mig, då jag inte vet vart annars jag borde vända mig och fråga om idéer och hjälp. 
Är väldigt tacksam för svar! 

Inga kommentarer

Tråden har 3 svar. Sortera efter:
Hej!, har du testat att söka arbete på samma arbetsplats som din syster? I sådant fall kanske hon kan lägga in ett gott ord för chefen då din syster känner dig, och i sådant fall kanske ni två kan åka tillsammans till arbetet, bemanningsföretag kan dock vara knepiga och vill ha en på olika ställen så ni kanske inte kan åka tillsammans ändå, men kanske värt att kika på?

Men ja, det är en liten ond cirkel om det är så man använder det uttrycket... när det kommer till att bo på landet och inte ha körkort.
Man vill arbeta men man kan inte ta arbetet för att man inte har körkort --- och man kan inte ta körkort+bil för man inte har pengar för att man inte kan arbeta. En väldigt löjlig sits tyvärr, lite enklare är det om det går buss till samhället, om du kan åka med familj in till samhället eller om du har billigare körkort sedan innan som moped, men det fungerar ju inte på vintern.

En grej du kan göra är att prata med arbetsförmedlingen om körkort då (om jag nu inte har helfel) så kan de hjälpa och se till att du kan få hjälp med körkortet igenom CSN, alltså att CSN bistår dig ekonomiskt för att ta körkortet, men tror du får betala tillbaka hela summan i framtiden, men det är ju värt det om du inte har pengar att ta körkort nu då du inte har arbete. Så det kan jag tipsa om.

Annars är folkhögskola en bra plats, många gillar verkligen folkhögskola, där kan du läsa de kurser som du vill/behöver och skippar dom kurserna som du redan gjort tidigare under din tid på gymnasiet, man får välja lite själv på det sättet, det brukar alltid finnas en allmän linje där man läser "vanliga" ämnen om man inte vill gå inriktning/program, det kan man också göra i så fall och då ha både vanliga ämnen och inriktningämnen. Men ja, många brukar gilla folkhögskola för att det generellt är mycket mer gemenskap. Man är ju 18+ när man går där så man är ju inte barn längre, då brukar de flesta ta studierna mer på allvar då de valt att gå där, gymnasiet är ju nästan bestämt att man ska gå nuförtiden, men folkhögskola väljer man ju om man vill gå, så då brukar det bli bättre gemenskap och folk är intresserade av att studera och go stämning mellan elever och lärare, det är iallafall vad jag har hört och den erfarenhet jag haft då jag själv varit på en folkhögskola och besökt.
Brukar vara dålig på att förklara bra, men tro mig de flesta gillar verkligen folkhögskola av det jag hört, beror väl på vilken såklart, alla kanske inte är toppen... Men det skulle jag iallafall tipsa dig om!
Jag känner mig som en stenåldersmänniska på detta forumet men jag kan säga som så här att jag har studerat på Folkhögskola, där får man bra mycket bättre skräddarsydd undervisning än om man studerar på ett vanligt gymnasium eller genom komvux. Alla på en folkhögskola är över 18 år vilket var väldigt positivt, de flesta beter sig vuxet och de som inte kan bete sig orkar inte gå särskilt länge.

Om du verkligen inte vill studera så är nog arbetssökning din enda utväg och körkort är tyvärr en stor merit för om man blir anställd eller ej. Jag kan säga att det lätt vore värt för dig att skaffa körkort, jag har blivit nekade en massa jobb för att jag inte har haft ett körkort. Du kanske kan låna till körkort genom CSN men tror de har något krav att man ska vara arbetssökande genom Arbetsförmedlingen. https://www.csn.se/bidrag-och-lan/korkortslan.html#expand:svid10_7b64842c163e9731aa763c

Jag tycker att du borde börja läsa teori, lära dig vad de olika skyltarna betyder och kolla på gratiskurser genom youtube i lugn och ro och börja körningen när du är lite förberedd, lär dig så mycket som möjligt innan så blir det billigare med mindre kurser där läraren måste tala om för dig vad du ska göra. De olika skyltarna finns på trafikverkets hemsida och teorin kan du hitta genom en körskolebok eller diverse hemsidor och/eller nörda sönder på youtube klipp. Jag gillar bland annat Sunne Trafikskolas youtube då de visar så gott som allt man behöver veta. https://www.youtube.com/channel/UCpKtboErtbPewj8wOsV0X9w/videos

Jag har varit exakt där du är om man bortser från twitch streamingen och det är ett ruggigt jobbig scenario. Jag nekade väldigt ofta dyra resor med mera för att jag helt enkelt inte hade råd, jag klarar av att leva som en eremitkräfta men det är riktigt tråkigt.