Forumet - Konsekvensetik?

Konsekvensetik?

3910 0 44

Spana också in:

Okej, svara på det här då

Du har ett val. Antingen kan du rädda ditt syskons barn från ett brinnande hur, eller så kan du låta bli att göra det, och tre stycken familjer slipper förlora någon som de älskar.

Vad är moraliskt rätt att göra i en sån här situation? har i minnet principen ""största möjliga lycka åt största möjliga antal människor"

Det är ju inte speciellt svårt att förstå vad man KÄNSLOMÄSSIGT skulle vilja göra, men om man bortser från det..Vad är rätt, vad är fel?
För en själv och ens släkt/familj. För de andra familjerna?
livet_:

VILJAN att göra gott


Det som är gott för dig kanske inte är gott för någon annan. Och det gäller ju egentligen också konsekvensetik. Men jag tycker att man ska försöka naila så att så många människor som möjligt blir lyckliga, oavsett om det gäller viljan eller konsekvenserna.
livet_:

Okej, svara på det här då


Finns väl inget riktigt rätt eller fel. Egentligen är det väl "vackrare" att offra syskonets barn för att de andra som ska få leva, men jag sätter lojalitet framför de allra flesta andra etiska riktlinjer, så jag skulle nog rädda den jag bryr mig om.

Tycker dock inte att man alltid endast kan följa ett etiskt rättesnöre. Man kan knappast beskylla en människa för att vara oetisk ifall vederbörande hjälper en dam över gatan varpå hon blir överkörd. Sinnelagsetik fungerar inte alltid riktigt heller; om en man bränner ner en skola, men är övertygad att han tjänar sitt land på det viset är ju inte uppsåtet omoraliskt, eller?

Och hur långt får man gå med utilitarism? Är det rätt att tjugo dör för trettio styckens överlevnad?
livet_:

Varje handling ska bedömas utifrån konsekvenserna.
Principen lyder "största möjliga lycka åt största möjliga antal människor"

Håller ni med om det här, eller anser ni att det är VILJAN att göra gott som räknas?

Seriösa svar !


Detta tycker jag är självklart. Hela konsekvensetiken är ju bogus.

Exempel:
Jag ger dig en fin ros idag för att jag är en sådan gentleman. Om tre veckor så bryter det in en snubbe i ditt hus och ser den där rosen och tänker. "Hade inte den där rosen varit där hade jag nog inte eldat upp det här huset, too bad!".

Är det mitt fel att ditt hus blev uppeldat då? Knappast. För detta är för komplext, ungefär som fjärilseffekten. En liten ändring av någon detalj kan ändra framtiden totalt.