Forumet - Kränk de som utsatts för brott, bra jobbat sthlmspolisen (Kvinnoregistret)

Kränk de som utsatts för brott, bra jobbat sthlmspolisen (Kvinnoregistret)

4315 1 56
SR's ekot rapporterar

"Ekot kan i dag avslöja att en enhet inom Stockholmspolisen, brottsoffergruppen i Södertörns polismästardistrikt, i tio år registrerat mellan 2 000 och 3 000 kvinnor som under perioden anmält att de blivit misshandlade eller hotade av en närstående."

"Kvinnorna beskrivs bland annat som krångliga, speciella och förståndshandikappade. Även släktingar och barn har registerförts. Det handlar om fler än 2000 kvinnor."

"Till exempel anges kvinnornas etnicitet och vilken religion de eventuellt utövar.
Det står bland annat: "Målsägaren förståndshandikappad rom". "Hon är från Eritrea och är djupt troende". "Paret sunni- samt shiamuslimer".
Många av de registrerade kvinnorna får dessutom omdömen av poliserna. De benämns som "knepig", "krånglig" och "speciell". Utöver det antecknas flera av de våldsutsatta kvinnornas eventuella psykiatriska diagnoser.
Det står: "Kvinnan verkar ha vissa psykiska besvär enligt min uppfattning". "Målsäganden är mycket speciell, det känns nästan som att det är den misstänkte som är offret."
Om 28-åriga Linn skriver polisen att hon har "borderline" och att hon är "bipolär". Det står även att hon blev utsatt för övergrepp av en pedofil som barn."

Härligt att se att polisen även är kapabla att ställa diagnoser och göra personlighetsanalyser osv. Givetvis svarade även någon talesman för polisen att det inte finns något fel alls med registret, läs mer på sveriges radios hemsida, den är för tillfället fylld med info om fallet.

Är det inte dags att vi (som nästan enda land i världen som saknar det, även en del diktaturer är bättre än oss på det området) skaffar en myndighet som granskar hur polisens arbete genomförs, hur lagar upprätthålls och om de är förenliga med grundlagarna osv.?

Om ni vill kan ni läsa typ allt här:
sverigesradio.se/kvinnoregistret

Spana också in:

Jag är förvånad att något sådant kan pågå i 10 år utan att någon inom polisen eller annan myndighet väcker protest. Förvirrad 

Morgonstjärna: Är det inte dags att vi (som nästan enda land i världen som saknar det, även en del diktaturer är bättre än oss på det området) skaffar en myndighet som granskar hur polisens arbete genomförs, hur lagar upprätthålls och om de är förenliga med grundlagarna osv.?
Om det inte finns något sådant kontrollorgan redan bör det skapas, om det redan finns bör det förbättras rejält!

Razor:
Hm, har du källa på det? Om så är fallet bör det åtgärdas och det snarast!
http://www.polisen.se/Om-polisen/Styrning-och-granskning/

alla andra maktorgan har en "oberoende" myndighet som granskas

ja, det bör det, och har varit uppe på tapeten i flera år, så vet Inter du kunnat missa det. det är ju pga bristen på granskning utifrån som sådant här kan hända, för något år sedan var det registering av romer, och registrering av politiskt aktiva inom vänstern förekommer också. 

amsi: http://www.polisen.se/Om-polisen/Styrning-och-granskning/alla andra maktorgan har en "oberoende" myndighet som granskasja, det bör det, och har varit uppe på tapeten i flera år, så vet Inter du kunnat missa det. det är ju pga bristen på granskning utifrån som sådant här kan hända, för något år sedan var det registering av romer, och registrering av politiskt aktiva inom vänstern förekommer också.
Frågan är då varför man till att börja med har valt att inte ha en oberoende granskningsmyndighet? Det måste finnas en orsak.

Razor:
Frågan är då varför man till att börja med har valt att inte ha en oberoende granskningsmyndighet? Det måste finnas en orsak.
för att polisen ska kunna utöva övervåld och begå olagliga handlingar. med tanke på hur många skandaler som uppmärksammats de senaste åren, hur illa poliser i sverige agerat, utan riktig anledning, så skulle det inte förvåna mig om det finns mycket mycket mer sådant här.

Razor: Det känns orimligt som en förklaring, varför skulle regeringen vilja tillåta det? På vilket sätt skulle det öka förtroendet för staten?
Det finns nog ingen annan anledning än att ingen velat ta tag i det
Våra justitieministrar har av tradition varit värdelösa ärkepuckon ex. (se beatrice ask, thomas bodström etc.)

Morgonstjärna: Det finns nog ingen annan anledning än att ingen velat ta tag i det
Jag vet inte, det kanske skulle kosta enormt mycket att strukturera om allting så att det inte har varit lönsamt och tillräckligt nödvändigt att göra än. Man kanske har bedömt att det räcker med de kontrollåtgärder som redan finns, i förhållande till vad det skulle krävas för resurser att omstrukturera allting.
T ex det här:
Polisdatalagen (1998:622)
Lagen behandlar vad polisen får datorregistrera. Den säger också att polisen får ha ett kriminalunderrättelseregister och ett DNA-register.

Om de inte har brutit mot lagen genom denna typ av registrering betyder det att det är riksdagens fel för att lagen inte är tillräcklig.

Om de har brutit mot lagen kan de utan problem straffas för det och ordningen kommer att återställas.