Forumet - krakow ??

krakow ??

1376 0 20

Spana också in:

är tillbaka med lite reserespons. Kazimierz är precis som jag minns det den fetaste stadsdelen men antika kaféer, gallerier, anarkokvarter, nedgångna hus, järn-felix/stalin-byster och coola människor.

Föda - betydligt bättre än vid tidigare besök. Italiensk mat och polsk husmanskost är de två saker jag varit nöjd med under mina dagar där och det enda som jag ser som något som bör undvikas som pesten är polsk kebab/falafel.

Vegoutbudet är bättre och vet att vissa i min sällskap diggar en vegokedja som heter Vega.

Dekadens - Billig alkohol(Öl 10-15kr, drinkar kring 30kr, sprit billigt i butik) och trevliga uteställen där detta kan åtnjutas stämningsfullt. Var enbart ute på en måndag och det existerade även då coolt folk.

Man får röka inne på många ställen och som ni skåningar säkert vet iom all smuggelcigg är detta billigt.

Har ingen information om drogtillgången förutom någon skabbig legalhighbutik på huvudgatan med blinkande smileys.

Har ingen aning om hur promiskuösa krakowborna är då jag inte idkat samlag eller blivit uppraggad av någon.

Shopping - Egentligen inte så bra shopping men det finns minst två undantag.

Mulholland Drive - Stilig urplockad vintagebutik. Ni förstår förhoppningsvis redan på namnet att stället är bra och mina inköp av prettokläder kan annars funka som ett bevis.

Massolit - Återigen en butik med ett fantastiskt namn och denna är full med feta fackböcker om Östeuropa, ekonomi, teologi, historia och politik men även kontemporär skönlitteratur. Nästan allt är på engelska. En del litteratur är dyr och mina Weber- och Lukacs-inköp blev inte av på grund av snålhet.

Girls who are boys who like boys to be girls - skulle vilja säga att snygghetsnivån bland kvinnofolk ligger mellan Stockholm och resten av Sverige. Människor klär sig dock trist så det är snarare klassisk skönhet som det spaningsvärda kvinnofolket har och inte cool, ball, hysterisk, sexxxy hipsterstil.

Den polska vulgariteten med 20 centimeters klackar, skabb-blonderat hår och och vulgokläder var iaf dött i Krakow.

Förutom universitetspojkarna med judekrull så såg alla män ganska homogena, korthåriga, gråa och fula ut. Tror dock det är normen där då jag blev pinad under pontius pilatus trots att jag inte har alltför knasig stil.

Kan besvara andra frågor vid behov.
hannnah:

polsk husmanskost är?!


vanlig centraleuropeisk mat dvs mycket kött, rovor, svamp och dylikt.hannnah:

army butik


såg en del men det var inte som i petersburg precis utan dyrt och inte speciellt bra urval. beror väl iofs på ifall det är sovjetgrejer eller moderna grejer som ni är ute efter men det sistnämnda suger i krakow iaf.
hannnah:

vilken sevärdhet e mest värd ett besök?


Finns väldigt många vilka jag glömt namnen på. Men lätt att man ska till de judiska kvarteren. Även den gigantiska kyrkan i mitten av stortorget. Sedan finns det ett torn en liten bit från centrum som man kan se ut över hela staden från - ett måste.

Tipsar dig om att se Shindlers List innan du åker, då den utspelar sig i Krakow och det är sjukt coolt att se alla kopplingar.
hannnah:

soft! vilken sevärdhet e mest värd ett besök?


kazimierz, museet i schindlerfabriken, museet om krakows historia under det gigantiska huvudtorget, auschwitz, tatrabergen osv.

framförallt museet i schindlerfabriken som är väldigt nyöppnat är fantastiskt och absurt omfattande.