Forumet - krånglande linuxinstallation

krånglande linuxinstallation

118 0 34
jag har försökt installera både debian och ubuntu på en laptop, men mötts av samma problem båda gångerna.

när jag försökte mig på debian 10 (på cd, från debian.org) så klarade den av integritetskollen utan problem, men jag möttes så småningom av en snedknullad skärm, sen hängde sig allting. det såg ut lite som något failat interlace-liknande med allmänt märkliga färger.

när jag försökte mig på ubuntu (8.10, från officiella sidan det med) så klarade även den skivan integritetskollen, och där fick jag iallafall upp lite diverse valmöjligheter. integritetskollen funkade som sagt, memtest funkade, men försökte jag starta det som live-cd eller installera så hände exakt samma sak här.

lite om datorn: amilo la1703 med 512 ram (delat med grafikkortet), inte säker på vad det är för grafikkort i den, men det funkar fint med windows xp iallafall.

så, jag misstänker att det har med grafikkortet att göra, att döma av grafikbuggar och annan jävlighet.

hur går jag vidare härifrån om jag bestämt vill ha in en noobvänlig linuxdistribution på datorn?

Spana också in:

aristoteles:

För mig är det alltid textbaserad per default, men då du bootar på en debian-cd så finns det ett litet hjälpavsnitt där det står hur du ska göra för att få en textbaserad installation.


med debianskivan så kommer jag inte så långt, verkar det som.

aristoteles:

Till att börja med, vad är det för datormodell, och vilket grafikkort har du?


fujitsu-siemens amilo la1703, enligt någon sida så skulle den ha "VIA S3G UniChrome Pro 128 MB" som grafikkort. verkar dock märkligt, då datorn i fråga har delat grafikminne som för närvarande står på 64 mb, har jag för mig. eller så var det 128 kan dubbelkolla och experimentera runt lite. men det borde väl funka oavsett?
aristoteles:

Kör du en netinstall eller dvd med hela disten på? För på en netinstall möts du av en liten debian-logga i textbaserat läge.


fail, fedora 10 syftade jag på. fast debian är väl kanske värt ett försök det också. känns som slöseri med cd-skivor att bränna ut en till när två stycken möts av samma fel oberoende av varandra, dock.
aristoteles:

Jag tror att debian är ett säkrare kort än fedora och ubuntu.


men hur är det med användarvänligheten? personen som ska använda det, visserligen bara till rätt basic grejer, har väldigt dålig koll på datorer överhuvudtaget. vilket visserligen är en god förutsättning för att lära sig ett nytt system, men det är inte som om jag heller har någon direkt koll på linux. jag är mest trött på xp efter att ha installerat om det 2000 gånger på samma dator.

aristoteles:

Den ska funka, Men det kan mycke väl vara grafikkretsen som krånglar.


jag hittade något sorts felsäkert läge på ubuntuinstallationen. ska se om det funkar som det ska även längre fram under installationen.