Forumet - Krav och normer - män vs kvinnor

Krav och normer - män vs kvinnor

7010 0 29

Spana också in:


Snacka.org: I den där andra tråden hävdar vissa att män kan anses snygga trots att de är lite feta och/eller slitna, men att sådant aldrig gäller för kvinnor och att detta beror på sociala strukturer. Vad anser du?
Nu syftade jag inte på utseendet dvs vad andra tycker utan mer för personens eget välbefinnande. Sedan måste man skilja på lite övervikt, mycket övervikt och sjuhelvetes mycket övervikt.

Snacka.org:
I den där andra tråden hävdar vissa att män kan anses snygga trots att de är lite feta och/eller slitna, men att sådant aldrig gäller för kvinnor och att detta beror på sociala strukturer. Vad anser du?
Folk blandar ihop snygg med attraktiv. Män kan inte vara snygga och fula på samma gång. De kan dock vara fula och attraktiva.

Snacka.org: Jo, men trådens ämne är egentligen krav och normer som ställs på män och kvinnor.
Jag misstänkte nästan det men glöm inte bort att att både jag och du kan ställa krav och normer på oss själva och skita i vad andra tycker. Men det är ju likväl krav och normer även om det är vi själva som sätter upp dom - inte för att tillfredställa andra utan ENBART för att tillfredställa oss själva.

stolt blond svenska: Jag misstänkte nästan det men glöm inte bort att att både jag och du kan ställa krav och normer på oss själva och skita i vad andra tycker. Men det är ju likväl krav och normer även om det är vi själva som sätter upp dom - inte för att tillfredställa andra utan ENBART för att tillfredställa oss själva.
Yeas, håller med om det. Det är egentligen svårt att skilja mellan krav som kommer utifrån och krav som vi genuint skapar själva, allt är så sammanvävt. 

Nahual: Kvinnor värdesätter andra attribut än utseende till en högre grad än vad män gör. Detta är evolutionärt betingat.
Att det är evolutionärt betingat, betyder det att det inte kan och/eller inte bör ändras aktivt? 
Man kan egentligen påstå att det också är evolutionärt betingat att män jobbar (jagar, skaffar föda) och att kvinnor är hemmafruar (stannar kvar i byn & tar hand om barn, matlagning m.m.) men det har förändrats i det moderna samhället.

Snacka.org: Yeas, håller med om det. Det är egentligen svårt att skilja mellan krav som kommer utifrån och krav som vi genuint skapar själva, allt är så sammanvävt.
Kan ta ett exempel. Jag träffade "vår" simmardrottning Sarah Sjöström i somras (innan hon åkte till OS i Rio) och hon sa rakt av att hon lagt ner dessa tusentals timmar i bassängen enbart för sitt eget höga nöjes skull. INTE för att tillfredställa Sverige och svenska folket med massa medaljer. 

stolt blond svenska: Kan ta ett exempel. Jag träffade "vår" simmardrottning Sarah Sjöström i somras (innan hon åkte till OS i Rio) och hon sa rakt av att hon lagt ner dessa tusentals timmar i bassängen enbart för sitt eget höga nöjes skull. INTE för att tillfredställa Sverige och svenska folket med massa medaljer.
Ok, men ibland lurar man sig själv också. Jag tror dock att det stämmer för henne, man kan inte orka träna så mycket om man inte främst gör det för sitt eget nöje.

Snacka.org:
Att det är evolutionärt betingat, betyder det att det inte kan och/eller inte bör ändras aktivt? 
Man kan egentligen påstå att det också är evolutionärt betingat att män jobbar (jagar, skaffar föda) och att kvinnor är hemmafruar (stannar kvar i byn & tar hand om barn, matlagning m.m.) men det har förändrats i det moderna samhället.
Det kommer aldrig(läs inom de närmsta tusen åren) att ändra sig. Det är rotat i våra gener och skiljer sig inte nämnvärt var än i världen du letar. 

När man applicerar evolutionspsykologi måste man också se till samhället vi lever i. Det är evolutionärt betingat att kvinnor jobbar istället för att stanna hemma. Kvinnor har större chans att få en eftertraktad partner idag om de har ett arbete.