Forumet - Kriget i Syrien.

Kriget i Syrien.

5209 0 46

tycker inte så mycket när det kommer till vad som borde göras, konflikten är alldeles för komplex för att jag ska våga uttala mig, men det är rätt oroväckande att den drar in yttre krafter på det här viset. hizbollah på regimens sida, netanyahu som uttryckt att israel kommer motverka att regimen sätter ryska luftvärnsrobotar i bruk, och så vidare. är osäker på hur balansen kommer att ha förändrats när jämvikt slutligen åter infinner sig.

sedan är det synd och skam med en så djupt destruktiv konflikt i ett land med sådant historiskt arv. mycket kommer att ha gått förlorat, inte bara i form av förstörda liv, utan i en förstörd forntid.

nåväl.

Spana också in:

Stödjer Syriens arbetarklass och de socialistiska och sekulära grupperna inom motståndet. Regimen måste falla och förhoppningsvis accepteras inte en islamistisk regim av folket. I Egypten och Tunisien fortsätter ju motståndet i särskilt arbetarområdena och industristäderna. Regelbundna sammandrabbningar mellan folket och regimen och det talas om en andra revolution, så jag tror bara det kan bli bättre av att regimen faller.

Hoppas bara att Hezbollah inte försöker få tag på kemiska vapen för då bryter helvetet loss, iom Israels reaktion.

Fattar f.ö. inte varför i helvete EU ska lyfta vapenembargot.

Relationer mellan Kremlin och Teheran lär fördjupas ju längre den här konflikten pågår tror jag.

 Jag förstår inte hur fientligheten mellan Sunni & Shia kan vara så stark.

Biologen: Ja, jag förstår det. Men jag är spänd inför framtiden, tror spännande (om än destruktiva) grejer kommer hända.
MVH Off-topic
Aa fast det kan få jobbiga konsekvenser om Assad faller känns det som. Utöver att landet nu är ett getingbo av extremistiska grupper man inte vill se vid befäl av en nation så kan diktaturens fall innebära en balansändring i regionen som på sikt kanske inte blir så trevlig. Räds bruket och spridningen av kemiska vapen också.


Å andra sidan så ser jag inte hur regimen ska sitta ut sina dagar i frid i Damaskus när de utför sånt här: http://www.youtube.com/watch?v=BHUKBaFetJY (Obs! Ses på egen risk, våld och lidande.)

Grejen är ju så här va, ju längre konflikten pågår desto tätare blir banden mellan Moskva och Teheran och desto mer extrema riskerar rebellerna bli precis som inför och under andra tjetjenkriget -99 i och med de ekonomiska och militära fördelar en allians med extremistiska grupper innebär. Faller Assad har landet med viss sannolikhet en extrem ledning som reser sig med kemiska vapen i hand i ett nu Sunni-dominerat mellanöstern med Iran som isolerad enda kvarlevande Shia-stat efter Saddams fall.

Det är anledningen till att Iran tränar trupper i Syrien. Assad-familjen är Alawiter som är en undergrupp inom Shia har jag för mig, Syrien är också en viktig länk för Teheran för att kunna stödja Hezbollah, som nu aktivt understödjer armén i strider och med stora framgångar trycker bort rebellerna från al-Qusayr och snart kanske Aleppo. Hur situationen i Libanon påverkas vet jag inte, i vissa grannskap ska det vara himla hetsigt (Bab al-Tabbaneh/Jabal Mohsen) men jag vet inte tillräckligt för att säga något av vikt.

Qatar och Saudiarabien häller bara in pengar i konflikten från sin sida i syfte att försvara Iran. Himla proxykrig mellan så många parter.

Rysslands motivation till att erbjuda Assad toppmoderna flygplan och luftvärn blir jag inte riktigt klok på men Iran kan vara en viktig allierad mot väst, runt kaukasus och kaspiska havet. De har skickat sin (relativt lilla) flotta till medelhavet och står officiellt fast vid vapenleveranserna (det har skjutits upp har jag för mig). Ryssarna kanske bara räds tumult och föredrar status quo efter nederlagen (trots officiellt utlåtande) i Tjetjenien.

Varför i helvete väst verkar vilja beväpna rebellerna vet jag inte heller, USA har redan en stark närvaro i medelhavet och det är tal om att stödja FSA (Free Syrian Army). EU lyfte nyligen sitt vapenembargo till landet dessutom efter ett misslyckande att nå konsensus.

Sen så var det ju också en fråga om hur Israel kommer att handla vid hot. De har redan precisionsbombat vad som ska vara vapenleveranser och räds ett Hezbollah med kemiska vapen i sin arsenal. Israels militära övertag i regionen har sen länge berott på överlägsenhet i luften varför de tar den ryska leveransen av avancerat luftvärn och flyg på stort allvar.