Forumet - Kurdistan

Kurdistan

522 0 30
Hejsan! Såhär ligger det till, jag ska skriva en uppsats om Kurdistan/kurderna.

Problemet är att jag inte är särskilt tät på ämnet och skulle väldigt gärna ha lite kortfattad hjälp om allt som har med kurderna att göra. (hittar inga "lätta" texter på nätet).

Gärna både historisk och modernt sett.

tacksam för hjälp=)

Spana också in:

ohYEA_:

Börja med att läsa om ämnet förfan, du kommer ju aldrig fatta och ingen orkar sitta och göra ditt arbete och kortfatta det. Sen kanske det kommer upp frågor i ditt huvud, då kan du posta det här så kan det diskuteras.


om jag inte redan hade läst och försökt hade jag inte skrivit, tro mig. tänkte om någon kanske hade nån bra hemsida där det står lättförklarat t.ex. det kanske du kan hjälpa mig med? [smile]
passaro:

Vad exakt är det du är ute efter?


Just för tillfället är det hur det hela startade som jag undrar lite över. Jag vet att det otomanska och persiska imperierna krigade i kurdistan under 1500-talet och att det sedan delades upp mellan dem. Sedan delades det igen, Syrien, iran, irak och Turkiet av stormakterna england, frankriker och USA efter andra världskriget.

Varför delade dem det och varför gav de ingen del åt kurderna?

Hoppas du är kunnig[cute]
Hm.. Det lite av det jag vet är att år 1913? .. är inte säker på året, Men Turkiet lovade Kurderna att Kurearna skulle FÅ lander där dem bodde på, OM dem hjälpte turkarna att döda alla armenier. Och det gjorde dem. Sen när man skulle skriva på pappren och göra allt officielt, england var också med.. lurades turkiet och mördade alla högt uppsatta kurder som var vid mötet och därefter försökte turkarna mörda alla kurder precis som dem gjorde mot armeninen, men det funkade inte ;)

Kurdarna har i flera århundranden bott i ett visst imråde som nu har delats upp av Irak, Iran,Syrien och Turkiet, och under dem åren dem bodde där var det deras "inofficiella" land, så länge dem betalade skatt.

Det är vad jag har fått lära mig av en kurdisk lärare jag hade förut, när han berättade lite om sin historia.