Forumet - Kyrkovalet 2013 - era tankar?

Kyrkovalet 2013 - era tankar?

4232 1 45

Hej vänner! 

Kyrkovalet 2013 närmar sig och jag tänkte bara höra vad ni tänker om detta? Någon som kommer rösta, varför/varför inte? Är kyrkovalet viktigt? Vad tänker ni om kandidaterna? Vad anser ni är viktiga frågor? Annat ni finner intressant på ämnet?

Jag har ingen avsikt att styra detta in på något särskilt utan är mest allmänt nyfiken då jag egentligen aldrig riktigt brytt mig om kyrkovalet eller hört någon snacka om det. Men lite spontant när jag reflekterar kring valet, om någon vill ha en "starter" så funderar jag kring om verkligen "sekulära" partier som inte har några egentliga åsikter om den kristna tron ska lägga sig i? Är det inte bättre att lämna det kristna till kristna? Om man verkligen har ett genuint intresse av kyrkan i sig och inte är ute efter att fiska efter väljare, då finns det andra sätt att engagera sig än på partipolitisk väg, eller? Intressant läsning på ämnet är t ex Johannes Forssbergs ledare i expressen som fick en del uppmärksamhet - http://tinyurl.com/ledare-i-expressen.

Spana också in:


NiklasW: Naturligtvis röstar vi på Sverigedemokraterna. Islam och politisk korrekthet har farligt nog blivit en allt för stor del av svenska kyrkan. SD är det enda alternativet i dagens Sverige. 
Jasså? Hur har islam blivit en del av SvK?
Sen handlar kyrkan inte om Sverige. Kristendomen startade i Mellanöstern. Men det är inte något land som har patent på religionen utan handlar om helt andra saker än nationalitet och politik. 

Xisco:
Jasså? Hur har islam blivit en del av SvK?
Sen handlar kyrkan inte om Sverige. Kristendomen startade i Mellanöstern. Men det är inte något land som har patent på religionen utan handlar om helt andra saker än nationalitet och politik. 
Vart kristendomen startade har inget med saken att göra.

Eftersom detta är ett ämne som ligger nära mitt hjärta och det är intressant att prata om så gör jag helt enkelt så att jag svarar på allt så får ni reda ut det hur ni vill hehe! 


MissAnox: Blev påmind om att jag inte har någon anledning att vara medlem i Sv kyrkan, så gick ur här om dagen.
Hmm, även om du inte är kyrkligt aktiv så tycker jag verkligen att det är en god idé att vara medlem. Svk gör en hel del samhällsnyttiga grejor som jag själv anser är värda att stötta oavsett var man står när det kommer till religion och andlighet. Du håller inte med, eller var det bara ekonomiskt enklare att kliva ur?

MissAnox: Ni som väljer att vara medlemmar bör rösta tycker jag. Heja, heja, friskt humör.
Självklart! Man har så mycket att vinna genom att rösta!
NiklasW: Naturligtvis röstar vi på Sverigedemokraterna. Islam och politisk korrekthet har farligt nog blivit en allt för stor del av svenska kyrkan. SD är det enda alternativet i dagens Sverige. 
Sverigedemokraterna har ingen tradition av att vara djupt sökande kristna precis och väldigt mycket av deras(/er?) politik är väldigt oförenlig med det kristna budskapet så jag ser inte hur det skulle vara det enda alternativet. Ta frimodig kyrka som exempel, de vill låta kyrkan vara kyrka och stå fast vid vad som varit kyrka ur ett bibliskt perspektiv sedan Jesu tid - de vill få bort den politiska korrektheten. Att Islam inte ska vara en stor del av svenska kyrkan är ju en självklarhet även för dem. Dock har inte Frimodig kyrka någon utomkyrklig satsning som de försöker göra reklam för inom kyrkan. FK sätter inte heller rasism i system. Känns som ett långt mycket sundare val en SD? Sedan finns det ju långt fler val än FK som går före SD likväl. 
Hjärtlös: Slängde brevet.
Varför? :)
Afik: Jag vill inte ha nåt med kyrkan o göra, men ni som är medlemmar kan väl ändå bara rösta för att rösta ner sd?
Varför vill du inte ha något med kyrkan att göra? Själv röstar jag för långt mer än att undvika SD i kyrkan, men  bara det vore nästan ett själv nog faktiskt, håller med!
the_fat_one: är det en plikt att rösta? vad händer om jag inte röstar? får jag böter?
Nepp, ingen röstplikt i Sverige inte. Om du inte röstar så missar du möjligheten att påverka kyrkan. Nepp, du kommer inte få böter. 
Vilken tur va att det finns folk som har koll och kan svara på dessa skarpa frågor!? :)
dazed: Jag är inte medlem längre, hade jag varit det så hade jag kanske röstat för att fucka lite med SD.
Bli medlem igen och rösta för att hålla SD på avstånd? 8D

Hjärtlös:
Det spelar ingen roll för mig vilka som vinner.
Jag vet ju inte så mycket om dig så det är svårt för mig att säga något specifikt om detta i ditt fall. Generellt sett dock så kan jag lova att valet gör skillnad och spelar roll för många människor. Flera tusen ungdomar bland annat finner meningsfulla aktiviteter som gynnar både dem själva och samhället. Svk hjälper massvis med människor i sin vardag utöver ungdomar - barnfamiljer, ensamstående, pensionärer till våra gamla på ålderdomshem. Svk hjälper till vid kriser världen över etc. etc. Jag tycker bara detta är anledning nog att vilja bry sig, hur dessa saker fungerar kan definitivt variera utifrån var rösterna hamnar.  :)
Afik: För att jag är ateist.
Till att börja med så kan ju definitivt dina ateistiska hållning förändras, det gjorde den för mig. 
Vidare så är kyrkan en viktig del av samhället oberoende av din tro, jag beskrev en del av det i svaret till "Hjärtlös". :)

skatemaniac: Jag vet ju inte så mycket om dig så det är svårt för mig att säga något specifikt om detta i ditt fall. Generellt sett dock så kan jag lova att valet gör skillnad och spelar roll för många människor. Flera tusen ungdomar bland annat finner meningsfulla aktiviteter som gynnar både dem själva och samhället. Svk hjälper massvis med människor i sin vardag utöver ungdomar - barnfamiljer, ensamstående, pensionärer till våra gamla på ålderdomshem. Svk hjälper till vid kriser världen över etc. etc. Jag tycker bara detta är anledning nog att vilja bry sig, hur dessa saker fungerar kan definitivt variera utifrån var rösterna hamnar.  :)
Jo, flera av mina nära vänner är kristna och känner även en som arbetar i kyrkan så det vet jag. Däremot så gillar jag inga av Sveriges partier.