Forumet - Lägger du någon vikt vid vilken samhällsklass en person kommer ifrån?

Lägger du någon vikt vid vilken samhällsklass en person kommer ifrån?

2985 2 59

Lite märklig fråga kanske men reflekterade kring det idag. "Dömer" du folk olika beroende på vilken samhällsklass de kommer ifrån? I samhällsklass räknar jag in saker som rör personens utbildning, ekonomi och maktpåverkan framförallt. Behandlar du en person olika och dömer de olika beroende på dessa faktorer? 

Ge gärna lite exempel på hur du tänker och resonerar kring detta. Jag tror att det till viss del att vår dömande-förmåga lätt kan komma omedvetet... 

Spana också in:


overthinking : Nej, dömer efter andra faktorer
Typ.

overthinking :
Inte för att jag tycker att man skall göra det, men tror du inte att du omedvetet behandlar en medelålders man som är högt uppsatt inom näringslivet bättre än exempelvis en stökig tonåring? Med mer respekt och dylikt.  
Stökiga tonåringar får inte särskilt mycket respekt, men det får inte heller stökiga gubbar med för mycket pengar.

overthinking : Inte för att jag tycker att man skall göra det, men tror du inte att du omedvetet behandlar en medelålders man som är högt uppsatt inom näringslivet bättre än exempelvis en stökig tonåring? Med mer respekt och dylikt.

Jag behandlar inte den personen annorlunda. Däremot så kanske mitt eget beteende blir annorlunda. Man anpassar väl sig själv lite efter vilka personer man möter.

kachin:


Tror nog detta.
Fast inte särskilt mycket, men man har ju fördomar mot allt. 
Försöker komma på något exempel...
Tror jag kan döma "överklass"-människor lite hårdare än andra. Speciellt unga. Är nog mest i tanken jag kanske är lite dryg. Hoppas jag beter mig någorlunda lika inför alla, oavsett klass Galen
Intressant att du tog upp detta för det är just det här med överklassen jag har tänkt på. Många behandlar faktiskt de som verkar tillhöra "överklassen" dåligt. Det är ett ganska intressant fenomen som inte får mycket uppmärksamhet. Går själv i skola på Östermalm, utan att nämna mig själv i en samhällsklass så kan jag säga att jag märker av klasshat varenda dag. 

Nej jag kan umgås med vem som helst så länge personen är schysst, vettig och pålitlig. Hänger hellre med schyssta människor med sämre ekonomiska förutsättningar än nån dryg jävel från överklassen. Faktum är att såna får mig att må illa. Respekt och vänskap är ingenting man köper!

Blev vet inte då jag har svårt att välja mellan 

  • Nej, dessa faktorer skall inte spela någon roll
  • Nej, dömer efter andra faktorer


Dels för att jag inte vill att det ska spela roll men jag vet att det spelar roll pga andra faktorer då jag inte är lika schysst mot någon som jag ogillar som mot folk jag är neutral mot eller gillar. Försöker dock att vara så icke-dömande jag kan då jag avskyr att vara dömande av mig.


Xisco: Blev vet inte då jag har svårt att välja mellan 
  • Nej, dessa faktorer skall inte spela någon roll
  • Nej, dömer efter andra faktorer

Dels för att jag inte vill att det ska spela roll men jag vet att det spelar roll pga andra faktorer då jag inte är lika schysst mot någon som jag ogillar som mot folk jag är neutral mot eller gillar. Försöker dock att vara så icke-dömande jag kan då jag avskyr att vara dömande av mig.
Men är det så fult att döma egentligen? Många kommer säkerligen hugga emot men vi människor tycker ju om att dela in människor i olika fack för att göra det lätt för oss. Eller fult och fult, jag menar att jag förstår att människor omedvetet gör det. 

Ett dåligt men enkelt exempel. Säg att du ska kolla på en film och älskar vanligtvis genern komedi. Då utesluter du drama-rullarna för att jag göra det enkelt för dig. I många fall så väljer vi då komedin, vi har kanske gått miste om en bra dramafilm men var på säkra sidan. 


Jag tror att vi gör likadant när det gäller människor. Man har förutfattade meningar så man går på det man hört, sett och upplevt förut för att vara på säkra sidan och göra det lätt för sig. Sen så är det dumt att människor dömer. Men tycker egentligen inte att det är fult och ogillar inte människor som dömer, bara det att de förmodligen är lite lata och trångsynta.