Forumet - läkare/doktor?

läkare/doktor?

1001 0 27
vet ej om detta är rätt forum men tycker att det är lite av en språklig fråga så..

säger ni läkare eller doktor mest när ni menar en utbildad läkare (doktor i medicin antar jag)? säger ni "jag ska till läkaren" eller "jag ska till doktorn"? säger man att någon jobbar som läkare eller att de jobbar som doktor? och vilket av det hör ni mest?

detta undrar jag eftersom härnere i södra delen av landet tycker jag att alla säger läkare och nästan aldrig doktor om någon som är utbildad läkare, men så läser jag lite bloggar av läkare och läkarstudenter högre upp i landet som ofta varierar mellan doktor och läkare, och ofta är ordet doktor mest förekommande.

Spana också in:

När jag pratar till en läkare så säger jag "doktor", ofta lite skämtsamt. Som doktor, vad tycker du jag borde göra?

Godmorgon, doktorn!


Men det är nog för att jag bott i England rätt länge och där tilltalade man folk så, haha. Mig tilltalade de då "Mister XX" med mitt efternamn [bigsmile]

En läkare är ett yrke, för mig, medan doktor är en yrkestitel.

"Doktor Jason, läkare i ortopedi" typ.
S3ON:

Män som tar emot patienter med lätta besvär på så kallade vårdcentraler. En typisk doktor för mig har mörkt lockigt hår, glasögon, vit rock & bär alltid ett stetoskop runt halsen!


Bara män? [crazy] De är ju precis lika mycket läkare som alla andra men de flesta av dem har väl allmänmedicin som specialitet, men alla läkare kan ju ta hand om lätta fall som kommer in till vårdcentraler.