Forumet - Läkare vs sjuksköterska

Läkare vs sjuksköterska

6165 0 53
Jag har ett problem som jag går och tänker på nästan varje dag, usch.
Jag går i åttan och har ett tag kvar innan det är dags för gymnasievalet. Trots det har jag börjat oroa mig för mitt yrkesval.
Helst av allt skulle jag vilja bli läkare, och då måste jag ju gå på naturlinjen - finns inget annat val. Bara ett litet problem: jag måste läsa Matematik D för att få behörighet till läkarprogrammet, och jag är inget mattegeni. I och för sig har jag VG/MVG i matte, men jag känner mig ändå inte särskilt bra.
Det andra alternativet är sjuksköterska. Då kan jag gå omvårdnadsprogrammet som har praktik och gör mig till färdig undersköterska m.m. . Det verkar kul och intressant. Men sjuksköterska är liksom inte lika djupt som läkare och inte lika väl ansett. Och om jag blir ssk kanske jag ångrar mig...
Mina föräldrar pushar mig och säger att jag ska kämpa och plugga för att bli läkare, och andra runt omkring mig försöker uppmuntra mig, men det känns ändå inte riktigt bra. Vissa säger att jag borde jobba inom språkområdet eftersom jag har MVG i svenska, engelska och spanska, men det vill jag inte! Jag vill bli något medicinskt!
Finns det någon som kan hjälpa mig? Det här lämnar mig inte ifred :(

Spana också in:

Vincenco:

gäller att ha tur


intervju tack vare HP för min del

- - - - - - - - - - - - - - - - - Sammanslagning 1 - - - - - - - - - - - - - - - - -


Lollo44:

Ja, det är svårt, det krävs på det stora hela alla MVG eller 2.0 på högskoleprovet


nej, får du 1.8 på HP får du möjlighet att gå på intervju + prov
Nej men usch, börja inte stressa nu! Det leder bara till elände och utbrändhet!
Att läsa NV kan vara jättesvårt eller jättelätt beroende på vilken skola du går på - det behöver inte vara så svårt som folk får det att låta. Det var grymt stor skillnad på min förra och min nuvarande gymnaseskola - jag tvekar inte en sekund på att jag skulle ha tagit 20.0 utan problem på min förra, men nu ligger jag på, ehm, lägre än det. Jag har svårt för program som inte är lika breda som natur eller sam, men om du verkligen inte tror att du skulle orka läsa NV så kan du ju alltid läsa in behörigheten senare, om du fortfarande vill läsa läk sen.
Och egentligen så är det ganska onödigt att oroa sig för Ma D, det är ju flera år kvar till dess! Jag tyckte personligen Ma C var svårare än D, och jag vet folk som iaf fick lägre betyg i Ma B än Ma D - det handlar mestadels om att ha tid, inte stressa och vara riktigt disciplinerad, då klarar du i princip vad som helst (:

Ta det lugnt, du har ett helt år på dig innan du behöver bestämma dig. Stressa inte med betygen - de bästa programmen är inte de med högst intagningspoäng (*hostMINSKOLAhost*), och man kan ta sig in på läkarprogrammet utan MVG i allt, faktiskt. Sjuksköterska kan du ju bli även om dina GY-betyg inte är på top, så det skulle ju inte skada att läsa NV. Men det är som sagt inte bråttom för dig att bestämma dig - ta det lugnt ett tag istället (:
Tja, om du går natur så får du ju behörighet till både läkarprogrammet och sjuksköterskeprogrammet, går du omvårdnad så får du ju bara behörighet till sjuksköterskaprogammet. Natur förbereder dig nog dessutom bäst för högskolestudier oavsett vad du väljer att läsa.
värdeuppgift:

ska börja plugga medicin till hösten, dock inte säker på att jag kommer in i sverige


Kul! Var ska du läsa om du inte kommer in i Sverige?
Alltså jag tror inte att sjuksköterska är så roligt att vara :s dålig lön, dåliga tider, blir bossad around på jobbet och verkligen begränsat. Läkare däremot, kan du välja att specialisera dig i vad som helst senare, bra lön, tiderna vet jag inte beror lite på hur du vill jobba, och valmöjligheterna är mycket större, du är "mäktigare" såklart.

Klart det är kämpigare, men det kanske är värt det att kämpa i kanske 10 år för att få det softigare i framtiden. Än att chilla 7 år och sen få det sjukt kämpigt. Natur är kämpigt, men om du efter tre år bestämmer dig för att t.ex. bli ingenjör så finns det inget som kan stoppa dig.

Lollo44:

Ja, det är svårt, det krävs på det stora hela alla MVG eller 2.0 på högskoleprovet


Det är för att det är så attraktivt, du kan välja att plugga utomlands. Men somsagt, tänk inte på det alltför mycket. Du har till sista terminen i nian på dig, du kommer kunna bestämma dig då.