Forumet - Lärare som lär ut fel?

Lärare som lär ut fel?

896 0 39
Idag på svensklektionen pratade min snart pensionsfärdiga lärare om ackusativobjekt, och jag förstod inte riktigt vad han menade. Orkade inte heller fråga vad det var för något och gick istället runt hela dagen och funderade på vad det kunde vara. Nu ikväll googlade jag det och fick då fram att ackusativobjekt är exakt samma sak som direkt objekt, men att man nuförtiden kallar det förstnämnda för det sistnämnda.

Blev väldigt irriterad ty jag har full koll på direkt objekt och har lärt mig att det heter så på grund av att min förra svensklärare var betydligt yngre och då lärd att man skall lära eleverna att det heter direkt objekt och inte ackusativobjekt.
(Vet att direkt objekt kallas ackusativobjekt i bland annat tyskan, men nu var det ju svenska det handlade om.)

Det känns även som att liknande saker har hänt fler gånger.

Så, skall lärare verkligen få lära ut gammal fakta/whatever eller är det på elevernas ansvar att kunna både den nya och gamla faktan/whatever?

Spana också in:

Gentlemen:

Akusativobjekt är inget föråldrat. Bara för att det finns andra namn på det så behöver det inte betyda att gamla namnet inte finns.


Men min förra svensklärare som ganska nyss avslutade sina studier för att bli lärare blev lärd och instruerad att det heter direkt objekt nuförtiden.
Blivande_japan:

läraren lärde ju inte ut fel så vad är grejen?
Iofs är det ju bra om läraren kan säga alla namnen på samma sak eftersom det gör det lättare för eleven, men ändå...


Läraren borde ha lärt ut det nya ordet för ackusativobjekt. Att man skall behöva hålla reda på både det gamla blir, ungefär som du säger, alldeles för förvirrande för eleven.
Oväntad:

Orka vara så grinig som du, berätta det för henne i stället, är väl inte helt lätt att hänga med i allt.


Blev nog lite grinig eftersom att jag anser att det är lärarens skyldighet att hålla sig uppdaterad om nymodigheter i ämnet de lär ut. Hade heller inget bättre för mig och kände för att skapa en liten klagotråd.
Vision:

Lärare ska självklart göra sitt jobb och lära ut korrekt fakta. Har man inte studerat saken på x antal år borde man läsa på saken lite då & då. Kan man göra fel? Javisst, men på dig låter det som att det hänt flera gånger och då är det inte okej! [mad]


Håller med dig till fullo. [y]
Torftig:

Men min förra svensklärare som ganska nyss avslutade sina studier för att bli lärare blev lärd och instruerad att det heter direkt objekt nuförtiden.


Blir du arg på folk som säger dividera istället för att dela med också? Du har inte direkt blivit matad med felaktig kunskap, det är snarare att du blivit en erfarenhet rikare och arg för det. Snart kommer du väl bli arg om läraren inte tar upp grammatiken i twitterkontext också.