Forumet - Läsa latin!

Läsa latin!

1238 0 13
Nenna92:

Skulle vara helt okej över nätet men vanlig går oxå bran ngn som vet vart man kan hitta?


Latin är förjävla coolt. Det är inte alla gymnasium som har det, som på mitt, men det fanns några hängivna elever som verkligen verkligen ville läsa det och de startade upp en studiegrupp där de läser Latin tillsammans 2 ggr i veckan, de får vägledning av vår bibliotikarie. Hade gärna gått om jag inte hade lektioner då.

Spana också in:

Hejsan! Jag kan ge dig en massa länkar och tips på böcker :3. Sen är jag lite nyfiken på _hur_ mycket latin du vill lära dig. Vill du kunna lära dig läsa Cicero och Caesar på originalspråk eller bara kunna göra små söta meningar och recitera citat? Hur mycket tid tror du att du kommer orka lägga ned på det?

Jag har pluggat latin på universitet i ett halvår :3.
För att lära sig latin på gymnasiet bör man ha en bra och elak lärare, samt läsa minst 300p för att komma någon vart :/.

Nenna92:

hur mkt kan du efter ett halvår då?


Inte så mycket jag skulle vilja kunna. Det var ju ett tag sedan också (läste det hösten 2008) så det ligger lite långt bak i huvudet. Men jag skall försöka borsta upp det i vår och i sommar. Jag tenterade inte alla poäng (läste 30, har bara tentat 18) p.g.a. en depression men skall försöka göra det i höst :3.

Metoden som används på universitetet är inte heller speciellt.. trevlig. Man analyserar latin grammatiskt snarare än läser det. Det blir nästan som matte. Det är för att det är en gammal lärdomstradition och att man alltid gjort så.. Men det finns många andra sätt att lära sig (tack och lov).