Forumet - Lag om samtycke vid sex - hur ska det fungera i praktiken?

Lag om samtycke vid sex - hur ska det fungera i praktiken?

1266 0 54

Spana också in:


Bööööörg:
Ja eller tror killen kan dömas om det inte råder tvivel om att han har begått våldtäkt. Vet inte vilket parti som vill ändra det, f!?
Men det kommer ju alltid råda tvivel om ord står mot ord - det var liksom poängen i startinlägget.

Vänsterpartierna vill skärpa formuleringen, men jag fattar inte hur de vill ha det. Isola eller någon annan radikalfeminist här kanske kan förklara det?
Jag förstår inte heller hur det ska gå till, även fast idén i teorin är bra.

Det räcker ju inte direkt att man skriver på ett papper en gång heller, för att man vill ha sex med en person en gång betyder ju inte att det är fritt fram när fan den andra vill och det är som sagt jäkligt stämningsdödande att skriva på kontrakt varje gång.

Kan man förresten bevisa att nån inte blivit hotad till att skriva under ett sånt kontrakt?
Där står ju fortfarande ord mot ord.
det blir ju jätteskönt för alla nätaktivister som så präktigt propagerat för lagändringen. deras missriktade solidariska iver kan dämpas, reformkraven blidkas och den attitydmässiga förändringsbenägenheten hos samhällskroppen minska. dåligt. dåligt. dåligt.


någon betydelse för rättslig praxis kan jag inte se. är dock ingen jurist...., /:s

bertrimmarpåstjärt: Ni som är för en lag om detta, vill ni att båda ska skriva under på papper med signatur och dagens datum varje gång man ska knulla? Inte så hett kanske...

Nej. Och det skulle heller inte hjälpa för man kan ju ändra sig under akten. Det handlar om att  rätten ska tolka saker annorlunda. Istället för att offret måste bevisa att hen gjort tillräckligt motstånd så ska otydlighet och tvekan tolkas som nej.Jag vet inte exakt hur det skulle se ut i praktiken och är inte helt övertygad om att en lagändring av det här slaget är rätt sätt. Men det är oerhört viktigt att dessa frågor lyfts upp till ordentlig diskussion och att det sätter sig i det allmänna medvetandet att det inte är ok att ha sex utan att vara försäkrad om samtycke. För jag förmodar att de allra flesta (även om de inte är medvetna om det) varit med om sex när alla parter inte velat och det är något dåligt som vi måste ändra på. Vi behöver en avsevärt sundare och mer medveten sexualitet (ja en avsevärt sundare och mer medveten livshållning överlag). Det är inte alltid så enkelt att det finns en gräns och på ena sidan är det samtycke och på andra sidan är det våldtäkt. Det finns ett brett spektra av sexuella scenarion som inte faller under fullt samtycke och därför måste motverkas, men långt ifrån alla av dessa handlar om att medvetet tvinga till sig sex, utan om olika grad av allvarliga och ansvarslösa former av "neglect". Det är inte heller alltid så att den som blivit utsatt för en sexuell kränkning själv förstår att hen blivit utsatt, hen kan t.o.m. uppfatta det som att hen ville det då hen inte var uppmärksam på eller förstod sina egna signaler. Det är alltså en komplicerad fråga när det som det ofta gör handlar om människor som inte helt förstår sina egna känslor och gränser. Och synnerligen i den manliga könsrollen ligger en stark tendens att objektifiera och således "unsee" den andres upplevelser, vilket är oerhört allvarligt på många sätt. 
  Och jag menar inte att det alltid finns något vettigt ö.h.t. med att blanda in polis, domstolar och fängelser i det hela. Problemet ligger ju i hög grad på ett psykologiskt plan (traumatiserade individer) och på ett övergripande, strukturellt sociokulturellt plan (patriarkatet) som samverkar med varandra. Och här behöver vi arbetar väldigt mycket. Sen tycker jag att det också finns många fall som kräver rättssamhällets inblandning och som förtjänar straff inklusive många som idag kommer undan p.g.a. hur lagstiftningen ser ut.