Aviseringar
Rensa alla

Lagar som vi bryter varjedag, ovetande


Ämnesstartare

Hej!

Jag håller på att skriva ett tal som jag ska hålla om en vecka eller så, ska hålla ett tal om fildelning (emot) - inte emot fildelning men är emot kränkningar mot artister som redan har det svårt )det finns fler artister än Britney Spears...) och mot upphovsrätten.

Men i alla fall!

Och ja, det är ju olagligt. Men jag försöker bryta principen om att man "bryter en lag" mot flera andra lagar vi bryter mot (och gör oss "kriminella").

Kan någon ge exempel på lagar vi bryter ganska ofta, eller varje dag, men som vi inte "tänker" på? Typ som att gå över när det är rött, vet inte om det är olagligt eller inte... Men ändå!

Tack på förhand!


   
Citera
Ämnesetiketter

Man måste ju ansöka om tillstånd innan man skjuter med raketer har jag för mig


   
SvaraCitera

Har för mig att det finns någon lag som säger att man måste sopsortera. I alla fall så att man inte får slänga t.ex. stekpannor bland de vanliga brännbara soporna. Har ju funnits "sopspioner" som ska kolla det.


   
SvaraCitera

Nu kommer många pirater komma och ge dig mothugg.

Däribland jag, som grön pirat.

Hur menar du att jag kränker små artister om jag laddar ned deras musik? Om jag tycker det är bra och vill stödja dem utöver det hela, så är det väl inga problem? När de har spelningar och gör bra saker har jag inget emot att betala. Köper även merchandise om det finns.

OnT

Cykla mot rött är straffbart med 500 kronor i böter, iaf.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Anarkandi:

Hur menar du att jag kränker små artister om jag laddar ned deras musik? Om jag tycker det är bra och vill stödja dem utöver det hela, så är det väl inga problem? När de har spelningar och gör bra saker har jag inget emot att betala. Köper även merchandise om det finns.

Man kan alltid säga så, men sån är inte verkligheten. Musikbranschen har skadats och det är nästintill omöjligt att som ny artist etablera sig, om man inte ger ut sin musik gratis (vilket många gör) - vilket alltid är en utväg, om man som artist själv vill göra det.

Dessutom så spelar det ingen roll hur du tänker på det, för det spelar ingen roll. Kreativitet och kultur är redan drabbad och det är deras egna saker de producerar. Och man såg inte artister som demonstrerade när IPRED-lagen genomfördes, eller?

IPRED-lagen är ju formad så att man inte stalkar ner någon stackars 15-åring i en källare som laddar ner whatever, utan för de som tjänar kommersiellt på det - och det finns många.

Jag förstår inte varför människor demonstrerar mot IPED? Det är ju upphovsrätten de vill ha bort [smile]. Förstår verkligen inte...

Men människor ser det som någon "rätt", jag har "rätt" till att läsa den där boken, jag har "rätt" till att ladda ner det där för att det inte spelas i Sverige etc. Det är någons slit, det är någons ägodelar - väljer någon att ge ut det på Internet själv är det väl deras problem, vi har fortfarande bokhandlar och skivbutiker.

Anarkandi:

Däribland jag, som grön pirat.

Nu kommer de i färger också!


   
SvaraCitera

EnDumAfrikanskVas:

Musikbranschen har skadats och det är nästintill omöjligt att som ny artist etablera sig

Ja, pga just hur musikbranschen fungerar, det är dyrt och omständigt att låta "riktiga" band/artister spela in musik, det är mycket lättare att massproducera radioskval.

EnDumAfrikanskVas:

Och man såg inte artister som demonstrerade när IPRED-lagen genomfördes, eller?

Jag gjorde det, men det är nog inte många som känner till min musik

EnDumAfrikanskVas:

utan för de som tjänar kommersiellt på det - och det finns många.

Vem tjänar kommersiellt på att sprida material gratis?


   
SvaraCitera

EnDumAfrikanskVas:

Typ som att gå över när det är rött, vet inte om det är olagligt eller inte...

Det är inte olagligt i Sverige, däremot i Danmark om jag inte minns fel.


   
SvaraCitera

EnDumAfrikanskVas:

Man kan alltid säga så, men sån är inte verkligheten. Musikbranschen har skadats och det är nästintill omöjligt att som ny artist etablera sig,

Nej.

Musikbranschen lever som aldrig förr. Fler än någonsin sysslar med musik idag, sverige är världens tredje största exportör av musik, och nästan alla kan spela något instrument idag. Musiken har kommit närmare människor, och det har gjort det lättare för människorna att själva ta del av den och bidra till den.

Lägg fram belägg för att kulturen och musikvärlden har det svårare idag och jag ska ompröva min åsikt i frågan, men kom inte med Bert Karlsson och hans gnäll om hur han tjänar några miljoner mindre idag än tidigare. Självklart är han arg, han har i praktiken haft skiv och radiomonopol tills det här började dyka upp. Och visst, skivaffärer har fått det svårare att gå ihop, men det betyder inte att kulturen har tagit skada. Kulturen lever, länge leve kulturen, skulle jag säga. Och jag laddar ner film regelbundet, men mitt hemmakvällkort visar att jag hyrt film för 4000 kronor sedan jag skaffade det 2006 och jag har gått på bio minst en gång i månaden men troligen oftare det här året. Men ändå laddar jag ner, jag har 5000 låtar på datorn, och ändå lägger jag enormt mycket pengar på kultur.


   
SvaraCitera

Sexköpslagen!


   
SvaraCitera

att man går över vägen där det inte finns övergångsställe [blush]
Dold text: det är väl en lag btw, att man måste gå över på övergångsstället? :c


   
SvaraCitera

Capture:

Har för mig att det finns någon lag som säger att man måste sopsortera.

Ja man kan få böter.


   
SvaraCitera
Åtta

Jag gillar att du inte verkar ha förstått vad kontroversen kring IPRED och upphovsrättslagar går ut på, ö.h.t. [smile]

OnT så kränker varenda liten F14-bloggerska upphovsrätten när hon laddar ned bilder från Google Images, slänger på ett fult filter och en text där det står "Copyright 2009 © BLOGGMONGOT" i botten, och sedan postar skiten på sin blogg.


   
SvaraCitera

EnDumAfrikanskVas:

Kreativitet och kultur är redan drabbad och det är deras egna saker de producerar.

Har du några källor på att det skapas mindre nu än innan man började kopiera via nätet?

EnDumAfrikanskVas:

Och man såg inte artister som demonstrerade när IPRED-lagen genomfördes, eller?

Finns många artister och band som vänt sig mot IPRED och andra övervakningslagar, och två av fem vill tillåta fildelning. Det är även vanligare bland unga än gamla.

Vet du varför du inte såg artisterna som demonstrerade? Dels för att median som rapporterade generellt sett är positiva till övervakningssamhälle och ensamrätt på tankar och ord, och dels för att du troligen inte skulle känna igen artisterna. Vilka är det som är emot IPRED och dylikt? Framförallt de mindre artisterna, och de politiska artisterna. Två grupper som aldrig fått stor marknadsföring, och särksilt inte om de motarbetar skivbolagen.
​Två av fem artister vill helt tillåta fildelning. Hur många som vill lätta, men inte helt ta bort, dagens lagar är osäkert. Hur många som vill ta bort lagar såsom IPRED är osäkert. Men två av fem vill helt tillåta fildelningen.


   
SvaraCitera

Jag bryter inte så mycket lagar mer än att jag tankar ner musik o filmer, kör ofta alldeles för fort med bilen... dock mest på 70, 90 o 110 väg samt att jag har rökt Ganja under många år. [blush]

Vad beträffar filnedladdning o fildelning anser jag inte att det är något brott. Snarare det mest optimala sättet att sprida musik o filmer. Att de som lyssnar på musiken o de som ser filmerna själva sköter distributionen. Men jag menar självklart inte att inte att inte upphovsmännen i form av text- o kompositör, filmskapare, manusförfattare mm INTE ska få någon ekonomisk ersättning men hur det ska lösas får branschen själva lösa.

Vad beträffar fortkörning har jag ingen kommentar mer än att jag ofta har bråttom o har en alldeles för tung högerfot samtidigt som det faktiskt är jävligt kul att köra fort o dra förbi alla andra. [smile]

När det gäller Ganjarökning så anser jag att all form av Cannabis dvs Marijuana, Hasch o olja MÅSTE legaliseras. Både odling, innehav samt nyttjande dvs rökning. [bigsmile]


   
SvaraCitera

StenenSven:

Det är inte olagligt i Sverige, däremot i Danmark om jag inte minns fel.

Det är olagligt men ej straffbart.


   
SvaraCitera