Forumet - Lagligt att tanka ner videos dvs musik och film från YouTube?

Lagligt att tanka ner videos dvs musik och film från YouTube?

458 0 4

sgt.sunshine: Klart det är, man bryter nog mot deras terms of service men inte lagen.

Ruttenfisk: Ja, det är lagligt. https://lawline.se/answers/det-ar-lagligt-att-ladda-ner-for-personligt-bruk-sa-lange-nedladdningen-sker-fran-en-laglig-hemsida

Kom ihåg bara att det inte är lagligt att distribuera det vidare. Det är bara lagligt så länge det är för personligt bruk

Det är väl exakt vad jag själv har hört - här i Sverige. Men jag satt och gjorde några inlägg på ett USA "musik- och filmforum" och där hade de raka motsatsen - det var klart olagligt. Det låg ungefär på samma nivå som att tanka ner musik och film på The Pirate Bay. Många länder har ju dessutom blockat TPB. 25 länder varav bl a Tyskland, Frankrike, the UK, Spanien, Portugal, Italien m fl. Samtidigt som jag har många vänner som hellre lägger upp sin egenproducerade musik och videofilmer på TPB eftersom inte TPB komprimerar varken musik eller film till oigenkännlighet. Det gör ju däremot YouTube.

Wikipedia: Countries blocking access to The Pirate Bay

Men det låter bra att höra att jag kan fortsätta att tanka ner musik och film från YT. TACK!

Spana också in:

Det brås på vilken sorts nedladdning du använder dig av. Använder du direct download från youtube så är det inte olagligt för privatbruk. (Du kan fortfarande bli antigen IP elr MAC blockad)

Dock när du laddar ner från TPB så använder du dig av Torrent systemet (BitTorrent, lägger upp nån fin bild på hur det funkar)
250px-FildelningMedBitTorrent.png
Då detta kan ses som ett P2P-Nätverk, så kan det ses som att du sprider själv upphovsskyddad mtrl utan tillstånd. Och i den bemärkelsen begå lagbrott.

Använd dig av VPN, då blir det svårare för myndigheterna att spåra dig.