Forumet - Laktosintolerant :S

Laktosintolerant :S

894 0 40
Ja, jag har nu blivit diagnotiserad av att vara laktosintolerant. Jag förstår inte riktigt hur detta går till. Ingen i min familj är allergiska utav detta. Och jag har heller aldrig haft problem att dricka mjölk förr. Jag är nu 20 år. Jag känner dock att magen blir rätt så uppsvullen osv. Om jag dricker mycket mjölk. (Notera: Underline på mycket mjölk). Men det borde ändå vara normalt. Är inte detta konstigt. Någon som är lite kunnig, vad kan laktosintolerant bero på?
Anura:

Någon som är lite kunnig, vad kan laktosintolerant bero på?


wikipedia är din vän

Laktosintolerans eller överkänslighet mot laktos (mjölksocker) orsakas av relativ brist på enzymet laktas och är ett normaltillstånd för en majoritet av världens vuxna befolkning. Detta enzym bryter ner laktos till de enkla sockerarterna glukos och galaktos. Vid enzymbrist bryts laktosen istället ner av tarmbakterier, vilket leder till buksmärtor, gasbildning och diarré.

Det händer att laktosintolerans förväxlas med riktig mjölkallergi, vilket är felaktigt. Överkänslighet för laktos är ingen allergi, eftersom det inte bildas några antikroppar i blodet mot laktos. Till skillnad från glutenintolerans blir tarmen hos en laktosintolerant inte skadad efter att man fått i sig laktos.


[...]

Primär laktosintolerans är ärftlig och beror på en genetisk mutation i laktasgenens reglerande del (se referenslista nedan). I ung ålder tål de flesta människor laktos, men hos vissa individer stängs genens funktion av efter några år. Detta antas vara den ursprunglig formen av genen, då det får förmodas vara det ursprungliga förhållandet att vuxna individer normalt inte dricker mjölk. Hos vissa individer finns dock en förändring i genens reglerande del som gör att genen för laktas inte stängs av i vuxen ålder. Konsekvensen av detta blir att dessa individer kan tåla relativt höga halter laktos i kosten även i vuxen ålder. Laktosintolerans kan alltså sägas vara det normala för en vuxen individ, med laktostolerans beror på en genetisk förändring. Hur vanlig denna genetiska förändring är varierar mellan olika befolkningar.

källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Laktosintolerans

ha så kult!
Det beror på att du producerar för lite av enzymet laktas, som bryter ner laktos, i relation till de mjölkprodukter du konsumerar. Varför du gör det vet jag inte riktigt, det normala hos däggdjur är egentligen att man slutar producera det i någon större omfattning rätt tidigt.

Spana också in:

mediakatt:

Det beror på att du producerar för lite av enzymet laktas, som bryter ner laktos, i relation till de mjölkprodukter du konsumerar.


Det låter otroligt konstigt. Dock fick jag magproblem en gång då jag inte gick på toan utan spelade fotboll. Sedan den dagen har jag haft återkommande problem. Såsom slemmiga avföringar, gasig mage, uppsvullen mage, magont osv. Tarmslemhinnan kan väl ha påverkats den gången. Kan jag ha utvecklas laktosintolerant på grund av den gången jag inte bajsade då jag skulle?
mediakatt:

Varför låter det otroligt konstigt? Och nej, din enzymproduktion har förmodligen inte att göra med att det.


för att jag har aldrig haft det problemet förr, inte heller har någon i min familj haft det. Kan det inte bero på den gången jag inte gick på toa då jag skulle? För att problemen starta ju då.
antrax:

Laktosintolerans är rätt vanligt bland vuxna.
Min syster är det, trots att ingen annan i familjen har sådana problem.
Det kan nog dyka upp lite närsom.

Inte för att skryta, men det här är den perfekta platsen för m


ja. men det dök då upp den gången då jag inte gick på toa, utan spelade fotboll. Jag lät typ avföringen stanna kvar i mig. Sedan dess har jag haft slemmiga avföringar, uppsvälld mage, magont, huvudvärk, hudproblem osv. Känns som om slemhinnan påverkades då.
Anura:

ja. men det dök då upp den gången då jag inte gick på toa, utan spelade fotboll. Jag lät typ avföringen stanna kvar i mig. Sedan dess har jag haft slemmiga avföringar, uppsvälld mage, magont, huvudvärk, hudproblem osv. Känns som om slemhinnan påverkades då.


Hur länge höll du inne bajset?
Det borde väl inte kunna påverka allt för mycket att man håller sig en stund? [tard]
Anura:

jag gick ju och spelade fotboll. så jag vet inte jag gick inte på toan på hela den dagen.


Haha men jaha. Låter väldigt underligt. Har du frågat en läkare om detta?

Anura:

ju hört om detta med detta sk "tarmplack" och gammal avföring som man kan ha i tarmarna. som just kan påverka hela kroppen. huvudvärk, hudproblem osv.


Men det borde väl vara om man håller sig i flera dagar?
Nej du har inte fått det från att hålla dig för länge, eller medans du spela fotboll.

Det är inte ovanligt med allergier som föräldrarna inte delar. Symtomen vid allergiska reaktioner från laktos behöver inte vara så nämnvärda, tex hård avföring/lös avföring därav kan du gått med det länge utan att reflekterat över det.

Jag är laktosintolerant, buhuhuu (ilandsproblem svenbertil) + att laktos fri mjölk är godare, iaf den i den blåvita förpackningen som jag efter 15 år fortfarande inte vet vad den heter. När du vant dig och testar vanlig mjölk igen kommer du inse att den smakar som vit färgat vatten.