Forumet - Landstinget vs. abortmotståndarbarnmorska

Landstinget vs. abortmotståndarbarnmorska

2498 0 55
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19849586.ab
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article21750849.ab

Nyutexaminerade barnmorskan Ellinor får ingen anställning inom region Jönköpings län för att hon vägrar vara delaktig i aborter (vilket ingår i en barnmorskas arbetsuppgifter). Hon har hela tiden varit öppen med detta när hon söker jobb, och hänvisar till samvets- och religionsfrihet.

Nu har alltså tingsrätten dömt till region Jönköpings fördel och Ellinor blir utan både jobb och begärt skadestånd.

Spana också in:

Det som står i lagen ska ju följas. Har barnmorskor rätt till samvetsfrihet så ska de kunna bli anställda. Har landsting rätt att neka att anställa barnmorskor som ej vill utföra aborter så har landstinget rätt. 

Den mer relevanta frågan är hur det bör vara. Ska barnmorskor kunna få avstå aborter i sitt yrke och kunna kräva detta vid anställning?

mens: Vet ej/osäker
Det är ju en kontroversiell sak... Vet ärligt talat inte. Personligen så tycker jag att foster inte kan likställas med mänskligt liv, och hon har ju uppenbarligen inga problem med att tvätta händerna etc och därmed döda en massa andra livsformer...

Oj missförstod visst frågan Rodnar Att hon inte får jobb tycker jag är varken rätt eller fel, hon vill inte utföra det som krävs och då kan hon inte förvänta sig få jobbet. Det är upp till henne att välja helt enkelt, om en soldat inte kan tänka sig att döda så får den inte heller jobb. Om det är rätt eller fel att utföra handlingen får hon ju själv avgöra.

Väldigt lätt fråga på det planet, vill du inte städa så kan du inte bli städerska, vad mer ska man säga?