Forumet - LCHF eller Lite Kalorier - vad är rättt?? är så förvirrad...någon som förstår sig på d här?

LCHF eller Lite Kalorier - vad är rättt?? är så förvirrad...någon som förstår sig på d här?

289 0 10
D jag kör på nu är lite kalorier men enligt typ LCHF (Low Carb High Fat) så kan man käka typ saker me massa kalorier och lite/inga kolhydrater och GÅ NER i vikt..detta känns så konstigt.

asso va ska man kö på för att gå ner i vikt
- lite kalorier
eller
- lite kolhyderater


sssååååå förvirrad, NÅGON som förstår sig på de här som kan förklara???

tack...

Spana också in:

NirvanaGal:

LCHF (Low Carb High Fat) så kan man käka typ saker me massa kalorier och lite/inga kolhydrater och GÅ NER i vikt..detta känns så konstigt.


Det blir så för att kroppen ställer om sig själv, den tar all näring ur fettet. En sådan diet verkar fungera bäst för äldre människor.

Jag tycker du borde tänka mer på om maten du äter är nyttig och god, istället för att räkna dess kalorier. Det är nog det bästa sättet att leva hälsosamt på.
Genom att ta bort eller drastisk minska på kolhydrater i kosten är det ganska enkelt att minska hur många kalorier du äter eftersom det finns gott om kolhydrater i många vanliga livsmedel som pasta, ris, potatis och rotfrukter. Ska du äta LCHF kommer du visserligen äta mycket fett (som innehåller mer kalorier än kolhydrater) men kommer då i stället tvingas dra ner på portionstorlekar.

Jag tror definitivt att det bästa är att äta en varierad kost i lagom mängd. Det mår kroppen bäst av eftersom den behöver alla näringsämnen.
Ensamvargen:

Kolhydrater är i prinicip samma sak som kalorier


Nej. Kolhydrater och proteiner ger 4 kcal (kalorier) per gram, medan fett ger 9 kcal per gram. Ska man gå ner i vikt ska man därför ligga på ett kaloriunderskott, inte ett kolhydratunderskott. Hur kaloriunderskottet ska gå till är vad alla dieter försöker berätta för oss.
Pickaboo:

Nej. Kolhydrater och proteiner ger 4 kcal (kalorier) per gram, medan fett ger 9 kcal per gram. Ska man gå ner i vikt ska man därför ligga på ett kaloriunderskott, inte ett kolhydratunderskott. Hur kaloriunderskottet ska gå till är vad alla dieter försöker berätta för oss.


I stand corrected. [sad]
Pickaboo:

inte ett kolhydratunderskott


Kan dock fungera med ett kolhydratsunderskott, hjärnan behöver i första hand socker, som utvinns ur kolhydrater för att kunna arbeta. När det är underskott på kolhydrater behöver kroppen använda något annat näringsämne till att hålla igång hjärnans verksamhet och idén bakom LCHF är att kroppen då tar av fett istället. Hur detta stämmer eller ej har jag ingen aning om, men så sägs det. Och hur hälsosamt det är i längden har jag heller ingen aning om.

Däremot kan jag säga att jag har gått ner en hel del på att byta ut vardaglig mat mot nyttigare alternativ. Osötat rågbröd med solroskärnor istället, havrefras istället för någon mussli med massa frukt i, har även en egengjord blandning av olika fröer etc etc.

Jag har provat en hel del olika sätt att äta och det som fungerar allra bäst för mig är inte att maniskt låta bli kolhydraterna, men att minska dem, för att undvika kraftiga blodsockerförändringar. Mer protein och fett håller mig mätt i evigheter och mitt sug efter att småäta försvinner helt.
Jag tror dock inte att man ska konsumera något av näringsämnena överdrivet mycket, då kroppen är gjord för att fungera på ett visst sätt och det finns inga långtidsstudier över vad tex LCHF gör med våra kroppar.


Det bästa är nog att du provar dig fram och att hittar det som passar dig bäst!