Forumet - Leka lite med elektronik

Leka lite med elektronik

539 0 10
Jag är sugen på att införskaffa lite transistorer och eventuellt andra komponenter för att mixtra lite och skapa något praktiskt. Jag är total nybörjare på detta, så jag undrar vad det är för saker man skulle kunna komma att behöva? Var börjar man? Har hållit på mycket teoretiskt med sånt här tjaffs, fast jag suger på det ändå just för att teoretisk elektronik är som att spela teoretisk fotboll.

Vet inte riktigt vad jag ska skapa, men låt oss säga något i stil med adderare, kända grindar, minneskrets och liknande för att få in känslan. Det optimala skulle väl vara någon utrustning man kan prova med utan att behöva löda fast komponenter. Är väl kanske inte så lyckat att börja löda saker direkt, innan man vet hur det fungerar.

Någon som vet var man kan börja?

Spana också in:

ankzor:

Kan vara bra att veta VAD du ska bygga innan du bygger, sedan så är elektronik inte direkt en sak som man chansar sig fram.


Klart att jag tänker ut vad jag ska bygga. Som sagt, först ska jag simulera grindar som AND, OR, XOR, etc... sedan ska jag bygga något praktiskt som en adderare.

Därav följer det jag skrev på slutet: "Det optimala skulle väl vara någon utrustning man kan prova med utan att behöva löda fast komponenter. Är väl kanske inte så lyckat att börja löda saker direkt, innan man vet hur det fungerar."

Wanking BC:

börja med lite enklare grejer, typ grindar osv [crazy]


Ja, som jag skrev i trådstart, ska börja med enkla saker som grindar för att få in känslan.

Myksa:

Bygg en plasmahögtalare - de är fräna som fan.


Låter komplicerat.

Myksa:

Finns mycket ritningar på nätet.


Jo vet, fast jag blir inte klokare av att kolla på ritningar. Inte heller är det så roligt att följa ritningar religiöst. Roligare att mixtra och tänka själv.

Myksa:

Köpa Kjell & Co grejer.


Ja, antog det. Fast vad ska man införskaffa förutom transistor och strömkälla? Well, antar väl att det är allt som krävs.
Wanking BC:

utmärkt! vi gjorde en hel del styrteknik i början, t.ex frånslagsdominant SR-vippa osv osv, kämpa på om du tycker det är kul! är jävligt jobbigt i skolan dock!


Ja verkligen. Jag höll på lite med det där i skolan också, men det fångade aldrig mitt intresse riktigt. Dock med åren så har det blivit lite av ett intresse att lära mig lite om datorarkitektur/elektronik : )