Forumet - Lite fakta om HIV

Lite fakta om HIV

394 0 11
Eftersom frågorna och funderingarna kring HIV är många postar jag här ett inlägg med lite grundläggande fakta i ämnet.

HIV är en förkortning och betyder, humant immunbristvirus.

HIV smittar inte av att man tar någon i hand, tar i dörrhandtag, kysser någon eller använder en toalett. HIV kan inte heller uppstå ur tomma intet, det smittar endast via en person som bär på viruset.

HIV är en sexuellt överförbar sjukdom och smittar vid oskyddade sexuella kontakter. Man kan också bli smittad genom att dela sprutor. HIV finns i kroppsvätskor som till exempel blod, sädesvätska, försats, slidsekret och bröstmjölk. Om smittade kroppsvätskor kommer i kontakt med slemhinnor i munnen, urinröret, slidan, ändtarmen eller ögat kan HIV överföras. HIV kan inte överföras genom oskadad hud. Man kan bli smittad vid en blodtransfusion, i Sverige testas dock allt blod sedan 1985 och risken är därför obefintlig.

HIV fungerar så att det bryter ner och förstör kroppens egna immunförsvar. Till slut är kroppen så försvagad att den inte längre orkar stå emot angrepp, som till exempel cancer. När det gått så långt kallas det att man har utvecklat AIDS. Det är alltså inte själva viruset som man dör av, utan man dör på grund av de följdsjukdomar man till slut drabbas av. Om bromsmediciner sätts in i tid kan AIDS-utvecklingen fördröjas eller förhindras.

Är man orolig och undrar om man blivit smittad kan man testa sig genom att kontakta en ungdomsmottagning eller en vårdcentral, där kan man testa sig helt anonymt om man vill. Testar man sig anonymt införs inte testet i journalen. Personalen har alltid tystnadsplikt.

Man testar sig genom ett enkelt blodprov. Det är rekommenderat att man väntar åtminstone tre månader efter ett eventuellt smittotillfälle innan man testar sig, detta på grund av att det tar en viss tid för kroppen att utveckla antikroppar mot HIV, det är dessa man söker efter vid testning. Det tar normalt en dag till en vecka innan man får sitt resultat. Det kan vara bra att säga till personen som utför testet att man vill bli kontaktad även om testet visar att man inte är smittad, vissa sjukhus brukar göra så att de kontaktar patienten endast om smitta upptäckts. Är du HIV-negativ innebär det att du inte är smittad, är du HIV-positiv innebär det att du är smittad.

Trots att viruset anses vara intelligent är det inte särskilt smittsamt, viruset är mycket känsligt och dör väldigt snabbt om det inte tar sig in i kroppen. Var femte sekund smittas någon med HIV i världen. Kondom är ett mycket bra skydd vid sexuell kontakt.

Webbadressen här nedan går till en hemsida där man kan ställa frågor om HIV och AIDS till en mycket kunnig läkare.

Webbadress: http://www.bms.se/Mallar/fraga_doktorn.aspx?SidID=10126
Hell_man:

Är väl ingen som frågar. Bara folk som driver lite när någon stackare har fått lite utslag i underlivet och ber om råd


Nu vet stackaren med sina utslag att det inte är HIV han har i alla fall.

Apropå något annat upptäckte jag att jag använt ordet "man" lite väl ofta i mitt tidigare inlägg. Jag ber om ursäkt för det och hoppas att det inte gjort det hela förvirrande eller obegripligt på något sätt.

Spana också in:

Jimmy Johansson:

HIV smittar inte av...kysser någon


Jimmy Johansson:

HIV finns i kroppsvätskor som till exempel blod,


Jimmy Johansson:

Om smittade kroppsvätskor kommer i kontakt med slemhinnor i munnen, urinröret, slidan, ändtarmen eller ögat kan HIV överföras.


Tänk om HIV-tanten har ett litet sår i munnen, så att den som kysser tanten får lite smittat blod i sina slemhinnor i munnen? :(
SaltaKätzchen:

Tänk om HIV-tanten har ett litet sår i munnen, så att den som kysser tanten får lite smittat blod i sina slemhinnor i munnen? :(


Det krävs ganska stora mängder blod för att smitta ska äga rum. Ett litet munsår är ingen större risk. Så hångla på med tanten bara. [wink]