Forumet - Liten fundering.

Liten fundering.

675 0 19
Såhär va.
Man tar p-piller, tre veckor av fyra. Fjärde veckan tar man inga piller/sockerpiller. Man kan ha oskyddat sex när som helst, man är alltid skyddad. [y]
MEN, om man glömmer ett piller en dag, så måste man ju äta igen i typ en vecka/10 dagar för att bli skyddad igen. Hur kommer det sig, när man är helt skyddad vanligtvis trots att man inte tar några piller på en hel vecka?

Spana också in:

Det är för att du ska få menstruation, ett slags kontrollerad "menstruation", under den tiden är du säker då det inte finns något ägg som kan bli befruktat. Under alla de övriga tre veckorna kan du få en ny ägglossning om du glömmer pillren och då kan du bli gravid. Om du skulle fortsätta att äta de "riktiga" pillren efter tre veckor, kommer du att skjuta upp menstruationen.
sötnos:

Men alltså, det måste ju finnas en anledning! Åh! Frustrerad!!


jag har svårt att förstå hur det skulle bli någon skillnad om tar p-piller 20 dagar istället för 21 dagar. i naturens ganska operfekta värld har jag svårt att förstå att det skulle göra någon skillnad över huvud taget
Ingemarsdotter:

säker då det inte finns något ägg som kan bli befruktat


Alltså, såhär menar jag.

Scenario 1: Jag missar att ta ett piller. Hoppsan, då tar det en vecka innan jag är skyddad igen.

Scenario 2; Jag äter inte piller på en vecka. Men jag kan fortfarande ha sex direkt efter mensen och är skyddad.

Min tanke är att på den veckan som man inte äter pillerna borde en ägglossning lika gärna kunna sätta igång, lika gärna som det kan det om jag missar ett piller.
sötnos:

Min tanke är att på den veckan som man inte äter pillerna borde en ägglossning lika gärna kunna sätta igång, lika gärna som det kan det om jag missar ett piller.


Ja, jag förstår din tanke. Men menscykeln skapar normalt s.k. säkra perioder, då man helt naturligt har låg risk att bli gravid; vilket är uträknat i p-pillrens östrogen- och hormondos att samverka med kroppen, så att dessa säkra perioder infaller rätt i menscykeln och under den tiden man har en säker period behöver man inget skydd, därför äter man sockerpiller/inga piller alls.
Ingemarsdotter:

vilket är uträknat i p-pillrens östrogen- och hormondos att samverka med kroppen, så att dessa säkra perioder infaller rätt i menscykeln och under den tiden man har en säker period behöver man inget skydd, därför äter man sockerpiller/inga piller alls.


Did not know this!
Tack! [y]
Pegamixel:

Så som jag har förstått det så sitter det skyddande i sockerpillrena, det är därför man måste ta dem också för att vara skyddad. Så sa min barnmorska iallafall


Kanske beror på vilket märke.
Jag har neovletta, och jag behöver inte ta de vita! De är bara till för att man ska kunna behålla sin rutin att ta en tablett varje dag.