Forumet - Live Geigermätare från Tokyo - värdet stiger och stiger

Live Geigermätare från Tokyo - värdet stiger och stiger

559 0 59

Spana också in:

Marmoth:

Värdet har nästan stigit 0,9 sedan klockan 17.00. Japanska myndigheter säger att läckaget minskar. Vad litar du på?


0,9 är ingenting. Det är inte ens ett till sönderfall i minuten.

När vi mätte i sverige för dryg 2 år sedan låg bakgrundsstrålningen på 16cpm. 21cpm är helt normalt beroende på mätförhållanden. allt under 60cpm är förmodligen helt normalt.

Marmoth:

Yes, men sedan vände vindarna ut mot havet, därför sjönk mätaren. Nu har de börjat vända igen + kylningen i reaktor 4 har även lagt av.


Fortfarande så ligger nivåerna på vanlig bakgrundstrålningsnivå så det är bara fånigt att argumentera så länge nivåerna ligger under 60-70
ChickiBull:

Fortfarande så ligger nivåerna på vanlig bakgrundstrålningsnivå så det är bara fånigt att argumentera så länge nivåerna ligger under 60-70


Du får även ta i beaktning att denna mätaren sitter inomhus. Amerikanska och brittiska nyhetskanaler har rapporterat nivåer som är 23ggr högre än vanligt utomhus.

"CNBC - Tokyo Metropolitan Govt: Radiation Level 23 Times Normal Amount"

Vi får vänta och se vad som händer om vindarna vänder och japanerna inte får kontroll på kylningen av reaktorerna.

isola:

men kan du sluta [cry]


Vadå[sad]
ChickiBull:

OF 5: omvandlat till CPM är det 90000, så jag skulle inte vara orolig.
90 000CPM? Det låter väl lite väl [bigcheers]


Verkar ju stämma. 1 Bq = 1CPS = 60CPM

Marmoth:

r om vindarna vänder och japanerna inte får kontroll på kylningen av reaktorerna.


Mätningarna jag hänvisade till gjordes inomhus. Vi hade även stavar med radioaktivt laddad spets på, riktade vi mot denna så kom vi upp i 400CPM, och då lät dem oss leka med dem så det lär ju inte vara nödvändigt farligt. Det enda dem sa var att man inte skulle rikta mot ögonen.

23ggr normalt betyder inte att det är farligt. Förövrigt överdriver media. 23ggr normalt var det förmodligen när det var uppe på 90 som det var igår natt. Det gick även japanerna ut med. 90/23 = 4CPM vilket låter väääldigt lite om japan skulle ha så liten bakgrundsstrålning. Måste vara mätt i nått labb i någon källare nånstans.
ChickiBull:

Mätningarna jag hänvisade till gjordes inomhus.


Alright. Konstigt sätt för att undervisa i hur bakgrundsstrålningen i Sverige är. Borde ni rimligtvis inte ha mätt utomhus?

ChickiBull:

och då lät dem oss leka med dem så det lär ju inte vara nödvändigt farligt


Under en kort period nej. Men att leva flera veckor med höjda värden i luften är inte bra för hälsan. Nu är det ju inte farligt än. Men vid fortsatt problem vid kärnkraftverken så kommer det bli farligt för omgivningen, även för Tokyo. Och det kan hända snabbt. Det tog ca 10 timmar för explosionsmolnet att påverka Tokyo.
Marmoth:

Alright. Konstigt sätt för att undervisa i hur bakgrundsstrålningen i Sverige är. Borde ni rimligtvis inte ha mätt utomhus?


Vi skulle inte mäte bakgrundstrålningen egentligen men det krävs att man vet den för att kunna dra bort när man räknar annan strålning.

Marmoth:

n för Toky


Jo, vi får diskutera det när värdena är höjda då...
Marmoth:

Japp,[y] jag tror iaf inte att Tokyoborna utan någon anledning köar på sina redan trånga vägar för att ta sig ur staden.


Vi får väl se på gayometern och det blir några förhöjda värden som japanerna tror. Lyssna på p4 hela dagen och en som bodde i tokyo sa att allt va som vanligt fast en som bodde närmare kärnkraftverket åkte mot tokyo.
Hitta mer info:

Strålningen i tokyo:
100 CPM is about 1 microsievert per hour.

Hur farlig en strålning är kan inte mätas i CPM eftersom det inte inkluderar energin i beräkningen. Sivert mäter hur farlig strålningen är.

100CPM = 1μSv/h

"Strålningsstyrkan beskrivs i form av doshastighet vars måttenhet är sievert per timme (Sv/h). Vanligen används enheten mikrosievert per timme (μSv/h). Den naturliga bakgrundsstrålningens doshastighet i Finland är 0,05-0,30 μSv/h. Om den externa strålningens doshastighet är över 100 μSv/h måste man söka skydd inomhus." http://sakerhetshandbok.pelastustoimi.net/ympariston-uhkat.html#str%C3%A5lningsr...


DVS, den där mätaren måste komma upp i 10 000CPM innan det ens rekommenderas att söka skydd inomhus.

Nu är det 0,27μSv/h vilket är normalt i finland som används som exempel.
ChickiBull:

Hitta mer info:


Beräkningen CPM till andra mått är väldigt avancerad. Jag har inte hittat en enda källa som gjort likadana beräkningar, inte ens i närheten av varandra.

Men för att ta exempelvis nivåerna vid Fukushima så;
BREAKING NEWS: Radiation at Fukushima plant briefly hits 8,217 micro sievert per hour: TEPCO (09:05)

Faktum är att det är mycket skadligt att vara utomhus nära kärnkraftverket och spridningen till Tokyo beror på vindarna och om situationen förvärras. Jag har svårt att vara optimistisk efter det senaste dygnet. Nu har man börjat kyla av reaktor fyra med helikoptrar som släpper vatten över reaktorn. Vilket tyder på att man inte ens kan vara i närheten. Samma taktik användes i Tjernobyl.

Det tar två veckor att kyla ned en reaktor med fungerande kylsystem. Det här kommer bli värre om inget mirakel sker....
Marmoth:

Faktum är att det är mycket skadligt att vara utomhus nära kärnkraftverket


Givetvis är det farligt att vara nära radioaktivt material som sänder betastrålning. Men betastrålning avtar i kvadraten av avståndet. Så det klingar av väldigt fort när det färdas i luften.