Forumet - Livsmedelsverket varnar för riskakor - innehåller arsenik!!???

Livsmedelsverket varnar för riskakor - innehåller arsenik!!???

829 0 9
Idag tisdag 29 sept har Livsmedelsverket gått ut och varnat både för ris, riskakor och fullkornsris p gr av att de innehåller alldeles för mycket arsenik. I synnerhet riskakor och fullkornsris men däremot är det ingen skillnad mellan "vanligt" ris och ekologiskt ris - båda sorterna innehåller lika mycket arsenik. 

Livsmedelsverket förklarar det med att arsenik finns normalt naturligt i marken/jorden men att ris tar upp arsenik lättare än vad ex potatis gör. 

SVT - Så mycket arsenik är det i riskakorna

SVT - Barn avråds från att äta riskakor

Expressen - Livsmedelsverket varnar: ät inte riskakor

Aftonbladet - Arsenik i flera risprodukter

Spana också in:

Jag äter själv ganska mycket ris, två till tre gånger i veckan, och det riset som de speciellt varnar för - Uncle Bens Fullkornsris. Jag kokar exakt som det står på förpackningen. Till 2 dl torrt ris tar jag dubbla mängden vatten och kokar riset tills allt vatten kokat in i riset. Men enl Livsmedelverket kan man eliminera en del av arseniket genom att koka riset i mängder av vatten och när riset är färdigt slå bort allt överflödigt vatten. Arseniket sitter främst i skalet och eftersom det är mer skal på fullkornsriset än på vanligt ris så innehåller fullkornsriset mer arsenik. Oavsett om det är ekoodlat eller inte. Riskakor äter jag aldrig.

En av de mest kända deckarförfattarinnorna Agatha Christie hade en förkärlek att förgifta sina offer i sina böcker och just arsenik var hennes favoritgift för att ta död på sina offer.  Cool
A is for Arsenic: The Poisons of Agatha Christie
http://www.agathachristie.com/news/article/the-poisons-of-agatha-christie-a-is-for-arsenic

Men jag kommer garanterat att fortsätta äta mitt favoritris. Glad

Enda risken som jag ser det hela är att arseniket lagras upp i kroppen om jag inte minns fel dvs på samma sätt som kvicksilver.