Forumet - Lokalt projekt mot rasistisk reklam

Lokalt projekt mot rasistisk reklam

3530 0 61
I Lund driver just nu nätverket Lundabor mot rasism och den socialistiska gruppen Virvelvinden en kampanj mot rasistisk reklam. Målet är att i alla hushåll i stan (ca 30 000) dela ut en folder som tar upp problemet med att ett rasistisk parti närmar sig riksdagen och dels ett klistermärke att sätta upp på sin brevlåda. Detta för att ge alla de som faktiskt inte röstar på Sverigedemokraterna möjligheten att visa sin avsky mot detta. Syftet med denna tråden är att jag skulle vilja höra lite vad folk tycker om detta?

Själv tycker jag det är ett intressant demokratiprojekt. I valet kan man ju bara rösta för olika alternativ och inte mot men här kan folk själva markera mot en obehaglig utveckling i politiken. Tycker också den här typen av "masskampanjer" är väldigt roliga just för att folk blir involverade i hela processen kring valet på ett annat sätt än att apatiskt slänga iväg en röst på det minst dåliga partiet vart 4:e år.

Foldern ifråga ser ut såhär:

​​​Ingen rasistisk reklam!

Asylgruppen i Lund driver en liknande kampanj parallellt. SD skickar inför valet ut valkuvert till folks brevlådor oavsett om de vill ha det eller inte, dessa kan man själv skriva något budskap till Sverigedemokraterna på och skicka tillbaka och om man även skickar in det till Asylgruppen lägger de upp det på sin hemsida. Här kan man se några av de bilder som redan lags upp.

Nu till diskussionen:

1) Är detta ett bra demokratiskt inslag i valet eller ser du några problem med det? Hade det kunnat göras på något annat sätt? Hur hade man kunnat göra det bättre?

2) Hade du velat att ett liknande projekt fanns i din stad? Hade du satt upp ett sånt klistermärke på din brevlåda?

3) Kan du komma på något annat involverande gräsrotsprojekt som enligt dig skulle vara ett bra inslag i valrörelse?

(Här är en länk till en blogg om själva kampanjen ifall någon är intresserad av att läsa mer:

http://ingenrasistiskreklam.wordpress.com/ )

Skulle uppskatta ifall mods håller tråden ren från oneliners och onödigt spam. Tråden är till för att diskutera dels den här kampanjen och dels andra liknande projekt som folk ser som ett bra inslag i en valrörelse.

Edit: OBS, tråden är ej till för att diskutera valkampanjer i allmänhet utan projekt som involverar folk utöver att bara informera.

Spana också in:

stentuff:

en ölstinkande crustnacke?


Ingen av de ölstinkande crustare jag känner är organiserade i Lund, de hänger på Smålands men är inte aktiva i något. Jag är inte heller särskilt förtjust i sopdykare och punkare.

stentuff:

Ni har hittills inte åstadkommit ett piss utan våld, och ni kommer förmodligen inte göra det heller.


Beror väl på vad du räknar som "åstadkommit". Vi har ju delat ut den här foldern i ca 10 000 hushåll redan och det har vad jag vet inte förekommit något våld under utdelningarna.
Redbulls:

Är SD starka nere i Lund?


De har två kommunfullmäktige platser om jag minns rätt, enligt någon tidningsartikel om deras framfart i Skåne kommer de eventuellt få ett till efter kommunalvalet. Tanken med kampanjen är väl dock inte i främsta hand att hindra SD från att få fler röster tänker jag (tror personligen inte att någon blir omvänd av att läsa en folder). Snarare vill man stärka alla oss som inte är rasister som kollektiv och ge folk en mer aktiv roll i den politiska processen. Lund har ju en ganska stark tradition av antifascism om man tittar på t.ex. motståndet mot 30:e novembermarschen som stoppats vid flera tillfällen, detta är väl ett sätt att bygga vidare på denna.
Inte Gugge:

Oki, kan du skicka ett klistermärke till mig? [blush]


Du bor väl i Skåne? Kom förbi bokcaféet India Däck och hämta! Kan få både folders och klistermärken. [y]

Inte Gugge:

Tycker att sådana här projekt är mysiga och fina [y]


[smile]

Kakaoxo:

jag bor i dalarna, folk vet inte ens att det är val snart[shake]


Ah ok, lite långt kanske. [crazy] Valet är 19e september tror jag.
Redbulls:

Organisera dig[y]


I vad är frågan? Förut har jag haft mycket vänner som varit organiserade och jag har följt med och hjälpt till på grejer de haft, men är väldigt "kräsen" när det gäller vad jag går med i och inte. Har haft problem med den utomparlamentariska vänstern förut, finner många grupper elitistiska och för mycket "holier than thou".
Förslag?