Forumet - M-förslag vill minska tv-spelande

M-förslag vill minska tv-spelande

4002 1 27
Moderaterna oroar sig för de svenska elevernas låga resultat och vill försöka påverka detta genom att samarbeta med föräldrarna och minska "framförallt pojkarnas" tv-spelande. 

picture-4.png

– Vi vill ha ett handslag med alla föräldrar. Jag tror att vi kommer behöva ha mer av läxläsning och mindre av tv-spel. Särskilt för pojkarna. En tredjedel av pojkarna spelar tv-spel mer än tre timmar varje dag. Det håller inte om vi ska lyfta de svenska skolresultaten, säger Tomas Tobé till TV4. 

Är det här ett bra förslag?

Senast ändrad 28 Feb 2014, 09:21 av time

time: Kanske
Fast egentligen lutar jag mest åt definitivt inte. Först när jag såg detta nyhetsinslag så tänkte jag att det är väl bra, jag vet själv hur jag var med datorspel när jag var yngre - men sen slog det mig - det var just det - att jag VET hur jag var med datorspel när jag var yngre, ändå så har jag kommit så långt som jag har.presidente: japanerna spelar ju skitmycket och dom har ju bland dom bästa skolresultaten.
Fast jag egentligen mest tänker på koreaner och asiater överlag.


"Kanske" för att det nog finns en liten grupp unga som skulle behöva detta, men mest definitivt inte, för att det känns som att den gruppen är just det - väldigt liten och det då skulle bli kollektivbestraffning.


Jag röstade nog fel inser jag såhär i efterhandLedsen


Hjärta

Storchen84: "Kanske" för att det nog finns en liten grupp unga som skulle behöva detta, men mest definitivt inte, för att det känns som att den gruppen är just det - väldigt liten och det då skulle bli kollektivbestraffning.
Jag vill rösta definitivt inte för att politikerna inte ska lägga sig i hur jag uppfostrar mina barn. Förhoppningsvis så ser föräldrarna själva när deras barn lägger för lite tid på läxor och för mycket tid på tv-spel och gör något konstruktivt åt det utan att vifta med M-flaggan.

Spana också in:


time: Nej, definitivt inte
Ska de börja bestämma hur stor del av sin fritid man får umgås med sina kompisar, spela fotboll, titta på TV, osv. också? Allt sånt tar ju tid från sömn och plugg om man gör det många timmar. Skitlöjligt. Fritiden ska vara fri att göra vad man vill. Lär barn sig inte saker i skolan så är det skolan det är fel på.

Edit: Skulle ett företag försöka bestämma vad deras anställda gör på fritiden hade det setts som oacceptabelt. Skolan är elevernas arbetsplats och skolan ska stanna på skolan. Efter skolan ska man vara helt fri från skolarbete och skolregleringar. När skolan terroriserar eleverna på fritiden skapar det bara skoltrötthet och stress.

jag håller med Rossana (V) i nästan allt hon säger, men det där med läxor, läxhjälp, nu talar jag från egen erfarenhet, men jag har inte gjort en ända läxa och när ja hade läxhjälp gjorde jag bara den utan att vara närvarande med hjärnan och lärde mig inget! 

Det vi behöver är lärare som kan lära ut och inte satsa på kunskapen hos lärare som dagens system fungerar, så eleverna kan lära sig allt det de ska lära sig i skolan! 

Tex matte, jag kommer ihåg när jag gick i skolan, läraren var typ ett mattegeni och när jag satt där var jag som ett fågelholk, men sen hade vi en assistent som inte ens hon kunde typ lika lite som mig om ämnet, men hon var såhär bra på att förklara, då fatta ja direkt, med andra ord, vi behöver inte mer läxor, vi behöver lärare som kan lära ut, så vi kan lära oss allt det vi behöver lära oss i skolan, läxor funkar inte!


aristoteles: Jag startade i tidig ålder med japanska rpg´er, det lärde mig mer engelska än skolan gjort.
Tänkte på just detta. Hur är det med t ex alla dessa engelsk-kunskaper barn/ungdomar har idag? Utav alla jag känner så var de som var bäst i engelska - just det, de var tv-spelsnördar. Många förbättrar sin engelska även genom alla sociala medier och internetsidor som kanske bara finns på engelska. Min lillebror hade inte kunnat ett skit engelska om det inte vore för hans spelande. Han har troligen den grövsta sorten av ADHD och han lärde sig inte ett dugg engelska i skolan pga diverse anledningar. 

time: Kanske

Jag  kan tänka mig att det definitivt kan spela en roll för framförallt pojkar skolresultat om de ägnar timmatals åt tvspelande - visst dom har något slags poäng.

Men det är för det första jävligt oklart hur detta "handslag" ser ut och för det andra så spelar säkerligen dom framstående finska och för den delen dom japanska ungdomarna lika mycket spel som sina svenska motsvarigheter så dom svaga svenska skolresultaten torde snarare handla om organisation och borgerlig skolideologi som fått löpa amok oavsett färg på regering.  Ur den synvinkeln blir Tobés populism ett billigt försök att distrahera från dom verkliga frågorna som behöver ställas.

Och som den gode Sjöstedt sa i sitt öppningstal på V-kongressen: Sverige är fortfarande med och slåss i toppen i PISA-mätningen när det gäller ett ämne, vi är näst bäst i världen på svenskundervisning, endast Finland är bättre.

PMR: Tänkte på just detta. Hur är det med t ex alla dessa engelsk-kunskaper barn/ungdomar har idag? Utav alla jag känner så var de som var bäst i engelska - just det, de var tv-spelsnördar. Många förbättrar sin engelska även genom alla sociala medier och internetsidor som kanske bara finns på engelska. Min lillebror hade inte kunnat ett skit engelska om det inte vore för hans spelande. Han har troligen den grövsta sorten av ADHD och han lärde sig inte ett dugg engelska i skolan pga diverse anledningar.

Ja, jag tror att de generaliserar lite väl mycket. Visst du kommer nog inte lära dig mycket av att spela angry birds 4 timmar om dagen, men det finns helt klart stimulerande spel som lär oss bättre än vad som svenska skolan lyckats med.


Men sådant här går i vågor, förr var det tv-tittande. Idag så nämner man inte ens tv, för det är modernare att gnälla på spel och sociala medier. Innan tv så var väl i-landproblemet att barnen kärnade smör alldeles för långt inpå kvällarna.