Forumet - Må fan ta antiziganister

Må fan ta antiziganister

4762 0 131

ennie: vad är det för några?
Det är rasism riktad mot romer, som starkt präglar bl.a. det svenska samhället än idag. Extrema exempel är slaveriet i Anatolien (Turkiet), allmänna zigenarförordningen 1637 (fördriva alla romer ur landet), rashygieniska institutet och hur Sverige avvisade tyska romer som skulle deporteras till förintelselägren och steriliseringslagen som avskaffades 1976. Svenskar har tvingat romer att nomadisera och nekat barnen utbildning och så sent som på 90- och 2000-talet har polisiärt officiella dokument, en artikel i Illustrerad vetenskap och uttalanden från Jan Guillou tydligt antiziganistiska inslag.

Spana också in:


Nachac: Är du rom eller har du någon annan specifik anledning för att specificera dig på denna avdelning rasism?
Jag har inget sådant påbrå, men känner mycket för just gruppen romer dels för att den typen är mer  frekvent förekommande samtidigt som det är mycket tyst i samhällsdebatten (vilket signalerar legitimitet), dels för att jag läser om romernas historia i His C, samt har läst böcker av Katarina Taikon. Har du någon spontan tanke?

MissAnox:
Jag har inget sådant påbrå, men känner mycket för just gruppen romer dels för att den typen är mer  frekvent förekommande samtidigt som det är mycket tyst i samhällsdebatten (vilket signalerar legitimitet), dels för att jag läser om romernas historia i His C, samt har läst böcker av Katarina Taikon. Har du någon spontan tanke?
All rasism är piss och sitter och i detta nu och knattrar på en c-uppsats om den diskursiva konstruktionen av 'invandrare.' Men, jo, känner också att denna rasism ofta uppfattas som mer legitim.

Nachac: All rasism är piss och sitter och i detta nu och knattrar på en c-uppsats om den diskursiva konstruktionen av 'invandrare.'
Coolt! Längtar till universitet. Tycker du ska ställa upp i riksdagsvalet så röstar jag på dig även om du skulle stå på KD:s lista (eller nåja, där går kanske gränsen.)

MissAnox: Coolt! Längtar till universitet. Tycker du ska ställa upp i riksdagsvalet så röstar jag på dig även om du skulle stå på KD:s lista (eller nåja, där går kanske gränsen.)
Är smickrad. Skulle du rösta på mig även om jag stod på KDs lista hade jag blivit besviken på dig, men inte hälften så besviken som jag hade blivit på mig själv. Ska jag engagera mig politiskt igen måste det nog bli ett eget parti, på gott och ont.

Ja, det är sant att diskrimineringen mot romerna är den som är mest accepterad i samhället. Jag har också läst om deras historia. Sverige hade ändå en jämförelsevis mild diskriminering om man betänker att större delen av Europa har förklarat romerna fredlösa under vissa historiska epoker och uppmuntrat befolkningen att döda dem och ta dem som slavar. Jag läste en gång om hur de använts som rävar vid adelns nöjesjakter i Tyskland. 


Nachac: Ska jag engagera mig politiskt igen måste det nog bli ett eget parti, på gott och ont.
Blockpolitik är överskattat

mynona: Sverige hade ändå en jämförelsevis mild diskriminering om man betänker att större delen av Europa har förklarat romerna fredlösa under vissa historiska epoker och uppmuntrat befolkningen att döda dem och ta dem som slavar.
Mm, flera hundra års slaveri är inte najs och du har nog rätt i att Tyskland var värst.. men samtidigt installerade Tyskland ett eget rashygieniskt institut som inspirerades av vårt i Uppsala, samt citat:

"Den första allmänna ”zigenarförordningen” i Sverige utfärdades av förmyndarregeringen den 28 juli 1637. I sin hårdhet och okänslighet är den sannolikt enastående i svensk rättshistoria. Där stadgas att alla män ska hängas, medan kvinnor och barn ska förvisas ur landet före den 8 november 1637. Skulle någon påträffas efter detta datum, var det tillåtet för landshövdingen, befallningsmän och ståthållare att döda alla utan process och rättegång."


mynona: Jag läste en gång om hur de använts som rävar vid adelns nöjesjakter i Tyskland.
!!Arg

Nachac: Menar du parlamentarism eller menar du Alliansen och dylikt trams?
Tänkte på främst på alliansen, men också till viss del de rödgröna. Vore roligare att ha ett kaos som i Italien. Parlamentarism med en mer tillbakadragen president är förvisso att föredra.

df rqp: en kompis jobbar i butik, får höra ibland om stöldgods under vida kjolar.
Hur reagerar du på det?

MissAnox: Mm, flera hundra års slaveri är inte najs och du har nog rätt i att Tyskland var värst.. men samtidigt installerade Tyskland ett eget rashygieniskt institut som inspirerades av vårt i Uppsala, samt
Ja, men jag gick längre tillbaka än 1900-talet. Sveriges lag av 1637 må vara extremt hård för just Sveriges del, men den var mild i jämförelse mot hur det var i övriga Europa. På 1500-talet förklarade påven romerna för fredlösa i alla katolska länder, vilket innebar att vem som helst utan straff fick mörda, råna och våldta dem och ta dem som slavar. I det protestantiska Europa infördes regelbundet lagar som rakt ut sade samma sak: det var från och med nu tillåtet för vem som helst att döda varenda rom man fick syn på. De jagades från by till by och att byborna överföll ett läger och ställde till en massaker på dem var ingen ovanlig sak i Europa förr i tiden. I nuvarande Rumänien hölls alla romer som slavar ända fram till 1861.