Forumet - Made in china?

Made in china?

216 0 25
Det är så att jag äger en sony ericsson w960i sedan ett år tillbaka, köpte den från tele2's hemsida då och på den står det: made in china. Nu undrar jag, är alla w960i modeller skapade i kina eller sätts delarna ihop i kina? Någon expert som vet? har en vän som vill skaffa samma modell men som gärna inte vill ha en mobil som är gjord i kina.
sweethart16:

är alla w960i modeller skapade i kina eller sätts delarna ihop i kina?


nej. sony ericssons telefoner tillverkas i kina, mexiko, malaysia och brasilien. mobiler av samma modell kan komma ifrån helt olika länder.
det enda sättet att veta var just DIN telefon är gjort är att läsa på förpackningen.

Spana också in:

God Konsument:

Äh, köp en stulen eller nåt så bidrar man inte själv i alla fall. :)


Eller så tänker man att den där lilla stackars kinesen som tillveckar mobilen kanske blir arbetslös om jag inte köper mobilen och då inte kan försörja sin familj som kanske inte har råd med mat då. Dock skulle jag tro att det mesta av en mobil görs av robotar men.
PlatonicLove:

Eller så tänker man att den där lilla stackars kinesen som tillveckar mobilen kanske blir arbetslös om jag inte köper mobilen och då inte kan försörja sin familj som kanske inte har råd med mat då.


Orkar inte argumentera för/mot bojkott, men du har klart en poäng.

PlatonicLove:

Dock skulle jag tro att det mesta av en mobil görs av robotar men.


Maskiner är extrem mycket dyrare i Kina än arbetskraft, fast i fallet med mobiler är det möjligt att du har rätt.
God Konsument:

Orkar inte argumentera för/mot bojkott, men du har klart en poäng.


Visst har jag det, och då känner man sig genast som en lite bättre människa. Man får låtsas att inte se allt som är dåligt.

God Konsument:

Maskiner är extrem mycket dyrare i Kina än arbetskraft, fast i fallet med mobiler är det möjligt att du har rätt.


Det känns som det är lite skillnad på donken-leksaker och mobiltelefoner liksom...
God Konsument:

Eller hur? De har det ju hur bra som helst i fabrikerna! [party] Slippa alla jobbiga rättigheter, 12 timmars arbetsdag, lagom stora löner, inga jobbiga fackföreningar som lägger sig i, osv. Låter perfekt ju!


Allvarligt talat, har du någon aning om vad du pratar om?

Att vara fabriksarbetare för en fabrik som tillverkar mobiler är närmast ett högstatusyrke i Kina. Det är ett rent vansinnigt mycket bättre arbete än att vara bonde (ett yrke som åtskilliga miljoner kineser fortfarande har, ett mycket slitsamt yrke).

Du är direkt människofientlig. Låt kineserna bestämma över om de vill vara bönder eller fabriksarbetare själva, du har inte med det att göra. DE vet vad som är bäst för dem, inte DU.

Allvarligt talat, någon gång i ditt liv borde du åka ner till kina. Åk runt på landsbygden och besök sedan några fabriksarbetare som arbetar med att låt säga plocka ihop just Sony Ericsson-mobiler eller liknande. Då kanske din närmast rasistiska attityd försvinner.

Nu till topic: TS, varför vill du inte köpa en mobil tillverkad i Kina? Kvalitén på produkten lär inte vara särskilt mycket sämre än i något annat asiatiskt land.