Forumet - Män begår 70% av alla självmord - varför?

Män begår 70% av alla självmord - varför?

14081 2 71
Enligt självmordsstatistiken begår män 70% av alla självmord i Sverige idag. Vad tror ni att det beror på? Är det bara en slump, eller finns det en anledning till att män begår självmord i betydligt högre utsträckning än kvinnor? Vad kan man göra för att minska dessa siffror?

Den här tråden är taggad med taggen "Plusmoderering" vilket innebär att vi kommer att moderera hårdare i syfte att skapa trevliga trådar med givande diskussioner och debatter. Utöver våra allmänna regler innebär detta följande, Tagg för trådar där ni vill ha extra moderering.
Senast ändrad 30 Sep 2014, 11:05 av Zymba

Spana också in:

Diagrammet visar dock att det är 70% av alla lyckade självmord som är genomförda av män. De talar om dödsorsaker. Det säger ingenting om hur många kvinnor som försöker ta sina liv - bara att de lyckas i lägre mängd än män. Det vore intressant att se könsfördelningen kring försök till självmord, snarare än framgångsrika självmord

Kvinnor använder i regel mindre våldsamma metoder för genomförandet, som ofta innebär att de är mindre effektiva. Män tenderar att välja metoder som tar skada på ett sätt som har större sannolikhet att vara verkningsfulla. En diskussion berörande den frågan vore meningsfull att ha, i syfte kunna analysera fram potentiella preventiva åtgärder.

Chibibbi: Diagrammet visar dock att det är 70% av alla lyckade självmord som är genomförda av män. De talar om dödsorsaker. Det säger ingenting om hur många kvinnor som försöker ta sina liv - bara att de lyckas i lägre mängd än män. Det vore intressant att se könsfördelningen kring försök till självmord, snarare än framgångsrika självmord

Kvinnor använder i regel mindre våldsamma metoder för genomförandet, som ofta innebär att de är mindre effektiva. Män tenderar att välja metoder som tar skada på ett sätt som har större sannolikhet att vara verkningsfulla. En diskussion berörande den frågan vore meningsfull att ha, i syfte kunna analysera fram potentiella preventiva åtgärder.
Ingen har hindrat dig från att ta fram den informationen i denna tråd och använda den i diskussionerna. Glad 

Chibibbi: Kvinnor använder i regel mindre våldsamma metoder för genomförandet, som ofta innebär att de är mindre effektiva. Män tenderar att välja metoder som tar skada på ett sätt som har större sannolikhet att vara verkningsfulla. En diskussion berörande den frågan vore meningsfull att ha, i syfte kunna analysera fram potentiella preventiva åtgärder.
Att män lyckas i högre utsträckning (trots att de genomför betydligt färre själmordsförsök) än kvinnor beror främst på metoderna ja - som korrelerar med inställningen. Det finns en poäng med att svälja ner en hel karta med sprit för man vet att det med största sannolikhet kommer att misslyckas då kroppens försvarsverk oftast kan parera ett sådant angrepp. Man är inte lika inställd på att dö, men vill väl fortfarande få utlopp för sina känslor, så metod anpassas därefter. Det är allmänt känt att kvinnor är som mest besvärade av psykisk nedsatthet och det finns vetenskapliga förklaringar till det här, men det verkar även som att män när de får en dipp får det svårare att hantera den situationen och reagerar mer häftigt och irrationellt. Metoderna som man väljer att använda sig av då tenderar till att vara hängning, hoppa utför ett stup, mycket trafikrelaterande, skjutvapen ifall tillgången finns - häftigare och säkrare som sagt.

Chibibbi: Diagrammet visar dock att det är 70% av alla lyckade självmord som är genomförda av män. De talar om dödsorsaker. Det säger ingenting om hur många kvinnor som försöker ta sina liv - bara att de lyckas i lägre mängd än män. Det vore intressant att se könsfördelningen kring försök till självmord, snarare än framgångsrika självmord.

Kvinnor använder i regel mindre våldsamma metoder för genomförandet, som ofta innebär att de är mindre effektiva. Män tenderar att välja metoder som tar skada på ett sätt som har större sannolikhet att vara verkningsfulla. En diskussion berörande den frågan vore meningsfull att ha, i syfte kunna analysera fram potentiella preventiva åtgärder.
Bra påpekat!
tror ärligt att de flesta orsaker bakom sjmord är lättare att lösa för tjejer...

- mer accepterat att må dåligt som tjej
- kan få uppmärksamhet via utseende (bröst, rumpa, sminkat ansikte, hår)
- kmr undan med ätstörningar medan killar kan bli mobbade för att de är smala (press på att träna)
- tjejer kmr undan med att sminka sig om de känner sig fula
m.m.