Forumet - Människor

Människor

413 0 17
Ibland kan till och med den som tror sig vara mest öppensinnad vara trångsynt.

Ibland går det inte att resonera med någon som redan är inskränkt och fast i sina egna tankebanor.

Hur tänker ni? Ser ni bara era egna tankar, eller ser ni fakta? Hur tolkar ni?

Jag har alltid utgått från att min hjärna fungerar precis som andra mänskliga hjärnor, men sen stöter man på något som gör att man ifrågasätter det. Fast det känns ologiskt. Klart min hjärna är likadan. Är det min uppväxt? Hur blev mina tankar så annorlunda? Varför hittar jag aldrig en jämlike?

Känns naivt att tro något annat, men man är ju ändå bara människa. Jag är bara så besviken på mig själv, livet och allting kring mig.

Spana också in:

paleshelter:

Hur tänker ni? Ser ni bara era egna tankar, eller ser ni fakta? Hur tolkar ni?


Finns väl ett mellanting? [cute]

Förr var jag helt inskränkt i min kristna värld och trodde att allt kyrkan var sant, allt annat var bara bullshit.

Idag har jag ju mina egna värderingar och tolkningar av saker men kollar även till den fakta som finns och kollar om den faktan är relevant för mig. Är den inte det så skiter jag nog i den och kör mitt eget race.Myksa:

Man ska inte vara för öppensinnad för då hoppar hjärnan ut...


Tur att många öppensinnade ej har hjärnor [blush]
Jag försöker vara öppensinnad och ta till mig andras idéer. Jag håller hårt på fakta och jag har lätt för att acceptera att mina egna teorier är fel om jag blir bevisad motsatsen.

Något jag däremot har märkt är att jag verkar tänka väldigt annorlunda än andra människor. Jag skulle vilja tro att jag är precis som alla andra (vilket jag självklart delvis är) men jag kan inte tänka på samma sätt som andra. Mina synvinklar är på något sätt riktade på ett helt annat sätt än övrigas vilket ofta leder till att folk blir fascinerade av att prata på djupet med mig. Jag får ofta höra att folk får "aha" upplevelser av det jag säger och att det vänder upp och ned på deras liv och sätt att se. Det är kul att jag kan påverka människor så starkt men samtidigt väldigt jobbigt då jag aldrig kan känna samhörighet med människor. Det är svårt att hitta människor på samma våglängd helt enkelt.


Myksa:

Hönan eller ägget...


Svaret på den frågan är lätt. Svar: Ägget.
Innan det fanns Höns så fanns det reptiler som la ägg. Reptilerna genomgick evolutionen och blev höns. Alltså kom Ägget före hönan.
Filip:

Svaret på den frågan är lätt. Svar: Ägget.
Innan det fanns Höns så fanns det reptiler som la ägg. Reptilerna genomgick evolutionen och blev höns. Alltså kom Ägget före hönan.


leafar:

Fortfarande ägget... om det var en höna som kom ur ägget så måste ägget varit ett hönsägg även om djuret som lade det inte definierades som en höna[cheers]


Länk
Saken är inte den att människor är särskilt olika, utan snarare det att det inte krävs en så stor skillnad för att hoppa mellan dessa olika "människotyper". Det räcker med en pytteliten ändring av exempelvis hormonnivåer för att helt förändra en människa.

Crypto låter som ett utmärkt exempel, på något vi har sett väldigt många gånger: när det religiösa förtrycker väl släpper så blir många högst rationella. Det tyder på att hur rationell en människa är inte är oföränderligt. Exempel på motsatsen finns såklart också i överflöd, med tanke på hur många till synes rationella människor väljer att ingå i sekter.

Människor kan förändras, glöm inte det. Men förändring är i många fall (men inte alltid) svår att genomföra.

Jag ser på världen i olika "skikt". Dels har vi verkligheten: beskrivningen av den är vad jag försöker nå; slutmålet är att jag ska veta allt om verkligheten. Men för att nå denna sanna bild av verkligheten måste jag använda mig av rätt metoder. Först och främst är detta den vetenskapliga metoden: ren empiricism. Delar av verkligheten som är relevant men som ännu inte kan förklaras kan tillfälligt förklaras med hjälp av rationalism (en rationalism som givetvis är byggd med vetenskapen som ursprungsmetod). Längst borta från verkligheten finns sedan mina egna tankar, starkt präglade av rent evolutionärbiologiskt uppkomna idéer. Dessa försöker jag att upptäcka och förhindra, speciellt saker såsom konfirmeringsbias. Målet är såklart att bli mer eller mindre helt fri från denna förhindrande mänsklighet, men det är inte praktiskt att göra det nu, så jag väntar med det tills jag få mer kontroll över mina tankar.