Forumet - Magkatarr och banta..?

Magkatarr och banta..?

1593 0 6
Hejhej!
Jag har magkatarr sen en tag tillbaka.. Det suger verkligen! Saknar mitt "gamla liv" så att säga. Då jag aldrig hade problem med magen i princip.
Iallafall.. Kan berätta lite hur det var innan, och hur magkatarren började.

Jag har alltid vart en speltjej, började LANa när jag var 12 år osv. Men jag tog ett uppehåll från LANandet en liten period år 2009 för att jag ville gå ner i vikt för att jag var överviktig då (som man oftast blir när man spelar WoW hela dagarna, höhö).
Iallafall, så jag åt endast sallad varje dag i 1 månad, och gick ner 10kg. (Slutade även med rökningen) Det tyckte jag räckte så jag slutade banta efter det, men behöll vikten ändå för att jag dansade zumba och tog en powerwalk nästan varje dag. Sen så åt jag nästan aldrig något onyttigt heller.
Sen, ungefär 1 år efter, så började jag med LANandet igen i typ 5 helger i rad. Efter 4e helgen så kände jag mig illamående, och det brukade jag ALDRIG göra efter jag LANat. Tänkte att jag kanske började bli sjuk men illamåendet gick över tills nästa dag. 5e helgen så var det mycket värre.. Dom jag LANade med fick till och med åka hem för det kändes att jag skulle spy vilken sekund som helst. Trodde jag hade vinterkräksjukan först. Men efter ungefär 8 timmar av sånt illamående så började jag tvivla. När man är magsjuk och mår illa så spyr man väldigt snabbt efter det. Men jag spydde aldrig.
Illamående höll i sig i ungefär 3-5 dagar, minns inte exakt. Jag kollade upp det på sjukhuset och fick en slang nedkörd i halsen (minns ej vad det heter.. Gastrokopi eller något..) Och det visade sig att jag har magkatarr, fast det är för att "magsäcken lite mer orytmiskt tömmer ut sitt innehåll i tarmen. Magsäcken kan också vara mer känslig för att spännas ut, det vill säga den klarar inte så mycket mat åt gången" (texten mellan citattecknen är från vardguiden.se, men det var ungefär så doktorn sa).
Och när jag LANade så många helger i rad så åt jag mycket onyttigt på kort tid. Sen så rökte jag med, vilket gjorde att magen fick en "chock" och då fick jag väl magkatarr pga det skulle jag tro. Aldrig känt av några problem med magen innan dess..
Nu, när jag har gått upp i vikt igen, så vill jag gärna gå ner. Mest pga att "få bort" magkatarren. (Har läst att den KAN gå bort om man går ner i vikt). För jag är cirka 160 och väger kanske 80kg.

Men till frågan nu...
KAN man banta (äta endast sallad, nutrilett drycker osv) när man har magkatarr? Eller MÅSTE jag bara börja äta sundare? Vill väldigt gärna gå ner några kilo snabbt, o sedan börja äta sundare ofc.
Har nämnligen läst att någon skrev en gång att "bantar man med magkatarr så spyr man av smärtan sen. Alltså den man får när man vart utan mat för länge.."
Tips på vad jag kan göra för att få bort magkatarren?? Någon av er kanske har haft det och kommit ifrån de? :)
Jag har ju som sagt haft det i mer än 1 år, kanske för sent att få bort magkatarren då...?

Tacksam för seriösa svar,
Sofia.
sofia1989:

KAN man banta (äta endast sallad, nutrilett drycker osv) när man har magkatarr?


Alltså.

Du har inte "bantat". Du har i praktiken svält dig själv. Det är inte konstigt att din kropp har sagt ifrån. En diet ska inte bestå av enbart sallad och nutrilett, det förstår du väl? Du ska äta sund kost regelbundet och träna när du tycker att det är roligt att träna.

Spana också in:

Oregelbundna måltider kan förvärra besvären vid magkatarr, ja. I och med att det är ett samlingsnamn för flera olika typer av magbesvär så får du förmodligen bäst information om hur du kan och inte kan äta av din läkare, som vet mer specifikt hur dina problem ser ut.

För övrigt, att gå ner 10 kilo på en månad är inte hälsosamt, oberoende av om man har magkatarr eller inte. Att leva på nutrilett och sallad innebär ett väldigt lågt energiintag och det är skadligt. Din kropp får sämre möjlighet att hantera sjukdomar och skador när du äter så pass lite, eftersom ditt imumnförsvar blir svagare.